Преди планираните за 15 ноември протести в кубинските медии се води същинска словесна война, пълна с шпионаж - двойни агенти, телефонни подслушвания и скрити камери, и подготвяща почвата за конфронтацията между правителството и дисидентското движение, което казва, че най-могъщото му оръжие са мобилните телефони, пише Ройтерс.

През септември дисидентите поискаха разрешение да проведат в средата на ноември "Гражданско шествие за промяна", след като през юли на острова избухнаха големи протести. Ръководеното от комунистите правителство миналия месец отхвърли искането, но протестиращите казват, че въпреки това ще проведат акцията си.

Правителството започна медийна кампания, използваща методи, одобрявани от някогашния кубински лидер Фидел Кастро, разчитайки, че държавните сили за сигурност ще открият доказателства, доказващи според властите, че организаторите действат в тайно сътрудничество със САЩ с цел да свалят правителството. Водачите на протеста отхвърлят това обвинение.

Историци и дългогодишни наблюдатели на Куба казват, че 15 ноември ще бъде първото истинско изпитание от времето на Студената война за стратегията на правителството срещу движение, което е по-младо и по-добре използващо интернет от всяко друго.

"Те очевидно прибегнаха до старите прийоми", каза Пол Хеър, който беше посланик на Великобритания в Куба по времето на т.нар. "Черна пролет" през 2003 г., когато Кастро прати в затвора 75 дисиденти. Но тъй като повече кубинци от когато и да било сега имат достъп до интернет, за правителството е по-трудно да контролира комуникациите, каза Хеър. "Те губят . . . битката на идеите, особено сред младите хора."

Говорител на кубинското правителство отхвърли този аргумент.

"В Куба има друга младеж, с други гледни точки, повечето от които не се вземат предвид от международните медии", каза говорителят.

Залозите за Куба са високи, смята историкът Майкъл Бустаманте от Университета на Маями. Протестиращите планират да проведат шествието в същия ден, в който Куба отново отваря врати за чужди туристи след почти двегодишно прекъсване по време на пандемията от коронавируса.

Приходите от туризма са от жизнено значение за изпитващата затруднения кубинска икономика.

"Това е моментът, в който кубинската държава иска да обърне нова страница след една много лоша година . . . а тази група казва: не, ние избираме точно този момент, за да настояваме за политическа промяна", каза Бустаманте. "Мисля, че това обяснява решителния отговор на държавата."

Шпионски тактики

Начело на призива за протести е група във Фейсбук, наречена "Архипелаг". Тя заяви в публикация на 3 ноември в социалната мрежа, че има 31 501 членове, повечето от които на възраст между 25 и 44 години.

В множество предавания в най-гледаното време по държавните телевизионни канали кубинското правителство прибегна до шпионски тактики, за да породи съмнения в мотивите на кубинския драматург Юниор Гарсия, водача на "Архипелаг".

В драматични кадри, излъчени по телевизията миналата седмица, онколог, облечен в хирургичен халат, разкри, че всъщност е "агент Фернандо" - двоен агент, който в продължение на 25 години бил внедрен в дисидентското движение и придружавал Гарсия на семинар за обсъждане на ролята на кубинската армия за пропагандиране на прехода към демокрация.

"Юниор Гарсия Агилера търси конфронтация между въоръжените сили и народа", заяви Фернандо пред зрителите на предаването.

Ройтерс не успя да се свърже за коментар с Фернандо, чието истинско име е д-р Карлос Леонардо Васкес.

Гарсия заяви пред Ройтерс, че си спомня Фернандо на семинара, но отхвърли намеците, че е искал насилствено да свали правителството. Той каза, че никога не е получавал финансиране от САЩ.

В друго предаване държавната телевизия пусна в ефир телефонен разговор, в който Рамон Саул Санчес - живеещ в Маями изгнаник, когото Куба обвинява, че стои зад редица терористични нападения, извършени преди десетилетия, изглежда обещава подкрепа на Гарсия и пита дали да изпрати флотилия от лодки във водите край Куба в деня на планираните протести. Гарсия не дава съгласие.

Гарсия потвърди, че разговорът се е състоял, и каза, че е бил записан без негово знание.

Кубинското правителство казва, че доказателствата, с които разполага, сочат, че става дума за движение, което иска да свали ръководството и е подкрепяно от чужбина.

Подобни машинации не се предприемат за първи път. Доклад на комисия на американския Сенат през 1975 г. разкри, че шпиони на САЩ са правили опити да убият Кастро с помощта на "пособия, смяйващи въображението", включително с взривяващи се пури и отровни хапчета. През 2009 г. САЩ подкрепиха усилия за създаване на "кубински Туитър", за да предизвикат размирици на острова.

Почти половината членове на "Архипелаг" живеят извън Куба, показват данни, предоставени от групата. Около една четвърт живеят в САЩ.

Държавният департамент на САЩ засега не отговори на молбата ни за коментар. В края на октомври говорител на ведомството каза, че САЩ подкрепят правото на кубинците да протестират, но митингите не са "демонстрация . . . на желанията на правителството на САЩ".

Американското правителство заплаши със санкции след вълната от арести, последвала протестите на 11 юли, смятани за най-големите от извършената от Кастро революция през 1959 г. Кубинските власти казват, че арестуваните са виновни за престъпления, сред които нарушаване на обществения ред, съпротива при арест и вандализъм.

Много хора, открито защитавали протестите, казват, че са били подложени на тормоз или предупредени от държавните органи за сигурност и правителствени поддръжници да не излизат по улиците следващия понеделник.

Не е ясно колко души планират да участват в шествието на 15 ноември - както в Куба, така и в чужбина, нито какъв ще е отговорът на кубинското правителство.

"Мисля, че въпросът е дали Куба може да върне духа от 11 юли обратно в бутилката или не", каза Бустаманте. "15 ноември дава възможност да се провери това.

БТА