Засилено полицейско присъствие и арест на няколко водачи на кубинското дисидентско движение - това попречи на опозицията да доведе до успешен край планирания за днес протест, забранен от кубинските власти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Началото на протеста беше предвидено за 20 часа по Гринуич. Той трябваше да започне едновременно в Хавана и в шест кубински провинции. Но в уречения част улиците на столицата бяха спокойни, а по тях се виждаха много цивилни и униформени полицаи.

В социалните мрежи кубинци все пак качиха снимки, на които позираха на улицата с бели дрехи, съгласно призива за протеста, но той както изглежда не беше масово последван.

Министърът на външните работи Бруно Родригес се подигра с провала на протеста, за който властите казаха, че е операция на САЩ, целяща да дестабилизира страната.

"Очевидно някои от колегите ми във Вашингтон не са способни на нищо, техният празник не се състоя. Сценарият не беше добър, а изпълнението му беше още по-лошо", заяви той във Фейсбук.

Родригес определи 15 ноември като празничен ден, защото десетки полети кацнаха в Куба, а международният туризъм беше подновен.

Призивът за протест съвпадаше с отварянето на острова за туристите и подновяване на присъствените учебни занятия след месеци на затваряне заради пандемията. Президентът Мигел Диас-Канел присъства на началото на занятията в училище в западната част на Хавана.

Сред задържаните от властите активисти са Мануел Коста Моруа, заместник-председател на Съвета за демократичен преход, лидерката на движението "Дами в бяло" Берта Солер и съпругът й, бившият политически затворник, Анхел Моя. Културоложката и активистка Каролина Бареро, която от 200 дни не можеше да напуска дома си, също бе арестувана. Задържан бе и опозиционерът Гийермо Фариняс.

Много дисиденти, организатори на демонстрацията и независими журналисти казаха, че са били блокирани у дома си от силите на реда.