Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди ден бТВ съобщи за нова вълна от фенове на белината - вдъхновени не толкова от бившия американски президент Доналд Тръмп, колкото от COVID-19, антиваксърството и нежеланието да се внимава в училище.

За какво става дума? MMS, или магическият минерален суплемент е вид белина (не същата като натриевия хипохлорид, но с много подобно действие), която може да се ползва за избелване, почистване на вода (при 0,8 мг/л) и като дезинфектант. Много ентусиасти обаче искат да лекуват с това съединение (което наричат хлорен диоксиТ, а всъщност е хлорен диоксиД, а реално (понякога, според бранда) - натриев хлорит) всякакви болести и състояния - от аутизъм, през рак, настинка, акне, та чак до COVID-19.

Кой измисля тази идиотщина? Бившият сциентолог (смахнатаа американска псевдорелигия, измислена от иначе забавен писател-фантаст) Джим Хъмбъл. Той описва своя протокол през 2006 г. в абсурдно издание, в което твърди, че лекува едва ли не всяка болест, съществувала някога. През 2016 г. Хъмбъл признава - "MMS не лекува нищо", но това не спира идиоти да го цитират като велик откривател и до днес.

Кой я подхранва на родна земя? Обичайните заподозрени - необразовани измамници, които печелят на гърба на наивниците. Например Росен Бакалов, който разделя свободното си време между агресивна антиваксърска реторика, шаманизъм, натуропатия, енергийно лечение, и завършва псевдонаучния си пакет с хлорен диоксиТ. В затрогващи онлайн лекции сред природата Бакалов обяснява как десетки родители лекували децата си от аутизъм с редовно приемане на белина.

Друг образ - търговецът на белина Светослав Стаматов от Бургас, който се появи и в ефира на бТВ, пък първо обяви, че това не било лекарство, после започна да обяснява как всъщност "чистело" вируси, гъбички и паразити и трябвало да се "приема правилно". 

Изненада - няма правилен начин да приемате белина. И да, има десетки хиляди случаи по цял свят на хора, приемали хлорен диоксид, с абсолютно същите реакции като тези, които пият "класическа" белина (натриев хипохлорит) - гадене, повръщане, изгаряния, смърт.

А кой им приглася? През далечната 2013 г. проф. Надка Бояджиева от Медицинския факултет на Медицинския университет в София обявява пред БНР (да, пред БНР), че натриевият хлорит не можел да наранява здрави клетки и всъщност може да "почиства" тялото. Натриевият хлорит е подобен дезинфектант на хлорния диоксид.

"Има очистващ ефект например при клизми и рак на червата и рак на женските полови органи. Различните видове рак обаче са различни по механизъм на лечение. Има приложение при рак на кожните заболявания. Това вещество не лекува болести, а повлиява имунната система", обяснява тогава проф. Бояджиева.

И твърди, че нямало доказано пряко токсично действие върху клетките. 

Такова всъщност има. Натриевият хлорит е токсичен и опасен. Не е одобрен никъде за никаква медицинска употреба - ползван е само за таргетирано инжектиране на тумори, нещо, което се прави с цел убиване на клетки, не лекуването им. Защо проф. Бояджиева е говорила глупости или се е изразила непрецизно преди 9 години - никой не знае, но сега името ѝ се ползва от измамници, за да си рекламират стоката. 

Над десет хиляди българи може и да пият белина, твърди бТВ - на базата на брой лайкове на група във фейсбук. Но сигурно са поне толкова. Това е поредната демонстрация на тоталния провал на българското образование и пълния срив на доверието в институциите. Но той бледнее пред броя неваксинирани у нас. 

Сега здравното министерство иска да вземе мерки - да се спре продажбата на хлорния диоксид. Това не е никак честно - някои хора имат нужда от чиста вода в басейна. А ако някой иска да пие белина, това си е изцяло негово право - в крайна сметка "всеки сам си преценя".

Коментари

Добре де,

А какво пием с хлорираната вода от чешмата? От години пия само изворна вода, която аз си наливам от "вдън горите телилейски".... и като пусна чешмата ми се повръща от миризмата на хлор!

-.-

Напълно нормално, на много места по света водата се хлорира. Има количества хлор, които са напълно безвредни. Ясно са посочени и количествата от въпросното съединение, които са приемливи за пречистване на вода - 0,8 милиграма на литър. Това е прекрасен пример за базов принцип, който всеки, уж минал основно образование, би трябвало да знае - отровата е в дозата. 200 микрограма на литър калиев цианид са допустими, например. Малко за питейната вода от просто място - сайта на Софийска вода - https://www.sofiyskavoda.bg/kachestvo-na-piteynata-voda

Гербавия трол

Чичка ти наистина май идваш от горите тилилейски... Баси тъпанара...

загубен народ

Няма по прост народ от българския, колкото и да ми е мъчно това е факт. В миналото сме били народ с достойнство и национално самочуствие, а днес след 45г съветска окупация и още 30г манипулация стигнахме до това състояние, народ без достойнство, без грам разсъдък и без грам гражданско самосъзнание.

.....

Споко. И американците са същите (а може би и не само те). По-полека със самобичуването. :-)

-.-

Аа, това е насочено към човешкия род, естествено, просто ние много се стараем да бием другите поне по това.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

К

Без да отричам простотията налазила много глави по света и у нас, все пак да напомня, че за много субстанции нещата зависят от дозата - приправилна доза е лекарство, при неправилна доза е отрова. Също така, препалатите за химиотерапия са много токсични и вероятно повечето са по-токсични от хролния диоксит, при дозите при които се прилагат на онкоболните.

=-=

Разликата е, че никой не твърди, че химиотерапията е универсално лекарство или лекарство срещу COVID. Апропо, достатъчно количество хлор със сигурност убива вируса, зависи колко вреди и на пациента. Именно този баланс е от значение, когато се ползват различни съединения като лекарства. Химиотерапията става все по-прецизно контролирана и все по-малко токсична спрямо преди само две десетилетия, апропо. Белината си остава също толкова токсична.

Един там

Фори, вместо да плещиш глупости питай във вашето ВиК какъв протокол използват за дезинфекция. Отдавна вече водата не се хлорира а ОЗОНИРА. А ти ако искаш жули белина. Както виждаме от статистиката естествения подбор се грижи предимно за антиваксъри и белинопийци.

Айде, честито!

И готварската сол стана враг на мисирската селищна система.

Недоумявам,

какво не разбрахте в поста ми? Не пия чешмяна вода, отвикнах и от миризмата на хлор. Къде видяхте покана за пиене на белина? Озонирането е по-вредно от хлорирането. И в момента при необходимост водата се хлорира. А че дозата прави лекарството дали не знам? В момента хлораторното до с Китка на водопровода яз. Камчия- Бургас работи. Излизайки от пречиствателната станция на Камчия след анализа при необходимост на Китка са добавя "хлор" във водата за Бургас. Колко???? Зависи от анализа. Желаещите да си пият белината, аз не съм от тях и не препоръчвам. Колко от вас знаят как газта за осветление лекува рак? Защото има и такива идиоти..... но е вярно. Само че отново стигаме до концентрацията. И не е газ за осветление, а тясна фракция от нея, преминала алкална и киселинна очистка, декантирана и вече е рафинирана течност, която увлича свободните радикали в организма. Сега да не почнете и газ да пиете, това което коментирам вече никой не може да ви приготви. Приемете го за изгубено знание. Почвайте ме!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.