Предположенията на Доналд Тръмп, че коронавирусът може да се лекува с инжектиране на дезинфектанти като белина и с ултравиолетови облъчвания на пациентите предизвикаха днес шок и ужас в медицинските среди и сред производителите на битова химия, предават световните агенции.

Международният производител на почистващи препарата "Рекит Бенкисър" (Reckitt Benckiser) излезе с официално съобщение, предупреждаващо потребителите "при никакви обстоятелства" да не приемат вътрешно продуктите му. Медици изразиха тревога, че коментарите от господаря на Белия дом могат да подведат много хора и да ги тласнат към самоубийствени постъпки.

“Като глобален лидер в здравните и хигиенните продукти сме длъжни да кажем ясно, че при никакви обстоятелства не бива нашите дезинфекциращи продукти да се прилагат към човешкото тяло (с инжекции, поглъщане или по друг начин).  Както всички продукти, нашите дезинфектанти и химически продукти трябва да бъдат използвани както се предполага и в съответствие с указанията за употреба. Моля , четете етикета и информацията за безопасност". 

„Това е едно от най-опасните и идиотски предложения, направени досега за това как човек всъщност може да се отнася с COVID-19“, казва Пол Хънтър, професор по медицина в Британския университет в Източна Англия. Той каза, че приемането на дезинфектанти вероятно ще убие всеки, който го опита.

„Това е изключително безотговорно, защото, за съжаление, има хора по света, които могат да повярват на подобни глупости и да ги изпробват сами“, каза ученият пред Ройтерс.

Тръмп каза на всекидневния си брифинг в медиите в четвъртък, че учените трябва да проучат дали вкарването на ултравиолетови лъчи или дезинфектант в телата на хора, заразени с новия коронавирус, може да им помогне да изчистят болестта.

„Има ли начин да направим нещо подобно чрез инжектиране, вътре или почти с почистване?“, Каза той. "Би било интересно да се провери това".

Докато е известно, че ултравиолетовата (UV) светлина убива вирусите, съдържащи се в капчиците във въздуха, лекарите казват, че няма начин тя да бъде въведена в човешкото тяло, за да се насочи към клетки, заразени със COVID-19.

„Нито седенето на слънце, нито нагряването ще убият вирус, възпроизвеждащ се във вътрешните органи на отделен пациент“, казва пред Ройтерс Пени Уорд, професорка по фармацевтична медицина в Кингс Колидж Лондон и председателка на Комисията за образование и стандарти на Факултета по фармацевтична медицина.

„Пиенето на белина убива. Инжектирането на белина убива по-бързо. Не правете нито едно от двете! “, добави тя.