Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Няма нито едно дело, което да е постъпило в специализираните съдилища и да не е образувано веднага, а да е поставено „на трупчета”, както твърди г-жа Бориславова и никога подобни критики не са били отправяни към тези съдебни юрисдикции."

Това се твърди в поредна позиция откъм "здравите сили" в съдебната система срещу техен критик. Този път обект на контраатаката е Лена Бориславова - началник на кабинета на прмиера Петков и говорител на правителството. А причината - нейно интервю пред бТВ.

Поредната сърдита декларация идва от Специализирания съд и Апелативния специализиран съд (конкретни магистрати не са подписани, б.р.). 

Засегнатите от двете съдилища казват, че "всички дела, които постъпват в българските съдилища, в т.ч. в специализираните такива, се образуват и се разпределят на съдебните състави още в деня на постъпването им или най-късно в следващия работен ден".

От двете институции казват още:

"Популизмът и пропагандата по темата за специализираното правосъдие, целящи уронване на престижа му с оглед постигане на обществено търпимото му ликвидиране, не са подходящи спътници на целената съдебна реформа, която изисква задълбоченост, прозорливост и много сериозен експертен потенциал."

Интересно е, че от понеделник насам това е пета поред публична позиция/становище/декларация или право на отговор срещу критик на Иван Гешев, прокуратурата или спецорганите - досега от прокуратурата те бяха 3 и от прокурорската колегия на ВСС - една.

Ето и оригиналното съобщение:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с изказването на началника на политическия кабинет на правителството Лена Бориславова в предаването „Лице в лице” от 18.01.2022 г., че „делата, които са започнали в спец съда ще бъдат довършени в най-кратки срокове” и „че делата, които не са образувани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от критиките към дейността на Специализирания съд, именно на тях ще бъде даден нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо”, заявяваме следното:

По-специфични теми, които се обсъждат, обществеността очаква изказванията да бъдат компетентни и да съдържат верни твърдения.

За сведение на обществеността, всички дела, които постъпват в българските съдилища, в т.ч. в специализираните такива, се образуват и се разпределят на съдебните състави още в деня на постъпването им или най-късно в следващия работен ден. Този процес се отчита електронно в общата „Единна информационна система на съдилищата” в Република България, данните от която се отразяват незабавно във Висшия съдебен съвет, а всеки български гражданин може да се осведоми чрез нея за образуване на делото.

Няма нито едно дело, което да е постъпило в специализираните съдилища и да не е образувано веднага, а да е поставено „на трупчета”, както твърди г-жа Бориславова и никога подобни критики не са били отправяни към тези съдебни юрисдикции.

Обещаното довършване в най-кратки срокове на започналите дела в същите съдилища, издава несъобразяване с принципа на разделението на властите и непознаване на коментираната материя, особено що се касае до най-сложните и обемни дела, които са на производство и ходът им зависи от множество фактори.

Подобни изказвания на представители на изпълнителната власт и то с използване на негативни внушения, касаещи работата на съдилищата, е в разрез с върховенството на закона във всяка демократична държава.

Популизмът и пропагандата по темата за специализираното правосъдие, целящи уронване на престижа му, с оглед постигане на обществено търпимото му ликвидиране, не са подходящи спътници на целената съдебна реформа, която изисква задълбоченост, прозорливост и много сериозен експертен потенциал.

Специализиран наказателен съд

Апелативен специализиран наказателен съд 

Коментари

.....

Абе, върви някаква работа в съдебната ни система, ама ефективността е спорна. Щото масово има усещане за безнаказаност у населението.

Тъжна работа

Калинките на промяната удариха в земята боковите буболечки.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.