Прокуратурата е внесла отново обвинителен акт срещу двама души заради трагичния инцидент, при който сифонът на басейн в Златни пясъци уби 13-годишно туристче от Германия.

Забележително е, че случаят е от 2011 г., а през това време единият от пръвоночално обвинените 4-ма почина. А за друг изтече абсолютната давност.

Фактологията - трагична, но не и сложна от правна страна

На 11 юли 2011 г. туристка от Русия дава сигнал на спасителя на хотел "Берлин" в известния ни курорт, който мигновено реагира. Малката Сара Ернст е открита да лежи на дъното на басейна. Спасителят направил опит да извади момиченцето, но така и не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва след като помпите били изключени, детето било освободено от сифона. Около 22:30 ч на същата дата починало в болница.

Делото бе насрочено за пръв път и трябваше да тръгне на 25 юли 2018 г. - след "само" 7 години разследване. Съдът обаче го прекрати и върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения - неиздирени близки на момичнцето, които имат право да са частни обвинители, като и факта, че... не може да бъде открит проектантът на басейна. И съответно не е дори уведомен, че е подсъдим.

Това е Александър Григоров - проектант на част „Технологична“, за когото производството първоначално щеше да се гледа задочно, тъй като издирването му остана безуспешно. През 2018 г. бе съобщено от адвокати, че "той е от Мъглиж и е дирен някъде в мъглата".

Прокурорът пък се позова на факта, че "никой от проектантската организация не пожелал да си спомни нещо за него". Така или иначе към днешна дата човкът е починал.

Що се отнася до бликите, Варненският окръжен съд се произнесе, че Варненската окръжна прокуратура не е представила никакви доказателства за наследници на Сара Ернст.

"Неуведомяването на всички наследници на пострадалата в досъдебното производство нарушава тяхното право  да правят искания, възражения и всякакви други действия. Неиздирването им и съответно неуведомяването им за образуваното наказателно производство, според НПК е съществено процесуално нарушение и е основание за прекратяване на съдебното производство", постановяват тогава съдиите.

Спрямо друг от обвиняемите - спасителя Мирослав К., към днешна дата е установено, че е изтекла абсолютната давност. И освен това прокуратурата вече признава, че той  е "направил всичко, зависещо от него за спасяването на пострадалото дете".

Така на съд отиват Кирил Я.  - ръководител на комплексното строителство в частта „Басейни“ на хотела, и Пламен Китипов  - за независимо съпричиняване смъртта на Сара, в качеството му на представител на строителния надзор.

Обвинението е за причиняване на смърт "поради незнание или немарливо изпълнение на занятие"

През януари 2020 г. се разбра, че делото за смъртта на малката Сара е внесено повторно и бе направен опит то да стартира в Окръжния съд. На 19 февруари миналата година обаче Окръжният съд отново го върна на прокуратурата.

Междувременно стана ясно, че бащата нито иска да е частен обвинител, нито да присъства на процесите.

Окръжният съд, където евентуално предстои да тръгне делото, е само първа инстанция.

Ето и днешното съобщение на прокуратурата:

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Варна на съд са предадени двама мъже с обвинение, че са причинили смъртта на 13-годишно германско дете поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Престъплението, в което ги обвинява Окръжната прокуратура във Варна, е по член 123, ал.1 от НК.

Припомняме, че около 11:30 часа на 11 юли 2011 година охранителят на хотел „Берлин“ в к.к. Златни пясъци забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22:30 часа на същата дата пострадалата починала в болница. Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел „Берлин“ на Златни пясъци.

Единият от подсъдимите е ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството - изпълнител на комплексното строителство в частта „Басейни“ на хотела. Другият е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на 13-годишното германче в качеството му на представител на строителния надзор.

При предходно внасяне на делото в съда обвиняемите били четирима. Освен двамата споменати по-горе, предаден на съд е бил и проектантът в част „Технологична“, за когото производството било гледано задочно, тъй като не било известно местоживеенето му. Четвъртият предаден на съд бил спасителят на басейна на хотел „Берлин“, който направил всичко, зависещо от него, за спасяването на пострадалото дете. Делата срещу последните двама били прекратени поради настъпване на смъртта на първия, и поради изтичане давността на престъплението, за което е обвинен вторият.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъдат признати за виновни, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“за срок от 1 до 6 години.