"Приемаме призива за оставката на г-н Иван Гешев като главен прокурор на Република България за отявлен пример на поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт.

Считаме, че този акт на народните избраници, призвани да се ръководят от Конституцията и законите в страната в съответствие със своята съвест и убеждения руши както демократичните устои на управлението, така и основните европейски ценности."

Това пише в "Становище" на Прокурорската колегия на ВСС. То на свой ред е контра на декларацията на управляващата коалиция от петък, с която 4 партии призоваха за оставка на Иван Гешев.

Интересно е, че от понеделник досега това е четвърта поред публична позиция, становище или вид декларация, с която излизат различни звена на прокуратурата: в първия ден на седмицата те писаха "право на отговор" срещу председателя на парламентарната правна комсия Милен Матеев и отделно - "опровержение" на думи на премиера Кирил Петков - че не се работело достатъчно по определени дела (и двете - в отговор на техни медийни изяви, б.р.). От днес сутринта Районна прокуратура създаде декларация срещу иронични коментари на Атанас Чобанов по повод прокурора, който му се е паднал да води разследването му. 

Та, в четвъртата поред позиция 9-те прокурори и един следовател от ВСС, които в момента съставляват колегията, изтъкват още, че са застрашени върховенство на закона и засегнати европейските ценности по чл. 7 от Договора за Европейския съюз. Това ги задължава да предприемат "действия в защита, като бъде поискана среща с всички европейски институции".

По традиция "становището" ще бъде изпратено до председателя на НС, президента, министър – председателя, представителството на ЕК, посолствата на еврочленките и др. партньорски развити държави, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“ и на Европейския главен прокурор.

Ето и прессъобщеието на ВСС:

ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВСС ПРИЕ СТАНОВИЩЕ ПО ПОВОД ДЕКЛАРАЦИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ И ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ „ПП“, „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“, „ИТН“ И „ДБ“ С ПРИЗИВ ЗА ОСТАВКА НА ИВАН ГЕШЕВ – ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
19 януари 2022 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие Становище по повод декларация на управляващата коалиция и парламентарните групи „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ с призив за оставка на Иван Гешев – главен прокурор на Република България, обявена на 14.01.2022 г. от трибуната на 47-то Народното събрание. В него Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от безцеремонното погазване на принципите на правовата държава, осъществено с обявената на 14.01.2022 г. политическа декларация на част от народните представители от 47-ото Народно събрание. Посочва се, че застрашеното върховенство на закона и засягането на европейските ценности по чл. 7 от Договора за Европейския съюз, задължават Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да предприеме действия в защита, като бъде поискана среща с всички европейски институции, имащи отношение към опазване върховенството на правото.

Становището ще бъде изпратено на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – председателя на Република България, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“ и на Европейския главен прокурор.

Становището е прието в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.