Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Някои рано забогатели граждани, чието последно хоби е политиката, се опитват да пренасят обноските на своя свят в международните отношения. 

Един от тях казва на Брюксел и Вашингтон: "Вижте к'во с'я... Вие ни пускате в Шенген и в САЩ без визи, а ние пускаме Северна Македония в ЕС".

Нещо като: "Ке ѝгра ли наш Митре царот или да?"

Щеше да бъде смешно, ако не беше страшно. Защо е смешно, ще обясня по-надолу, а е страшно, защото тези граждани са номинирали актуалния външен министър на България. Т.е. вече и външната политика, т.е. нашата сигурност, е част от тяхното ново хоби.

Някой трябваше по-рано да обясни на тези хора поне следните неща:

Кандидатурата на Република Северна Македония за членство в ЕС е част от неговия процес на разширяване. Съединените щати са трета страна спрямо държавите членки на ЕС. Третите страни нямат думата в разширяването на ЕС. То е изцяло в ръцете на неговите законодатели. Третите страни могат да имат мнение, което държавите членки да уважават, но което не ги обвързва.

Процесът на разширяване на ЕС се състои от етапи и се движи от правила, а не от пазарлъци и "натиск". Той не е "пусни ме тук, за да те пусна там". Правила означава, че става дума за изпълнение на критерии, а не за търговия. И изобщо, ако позицията на България по северномакедонските присъединителни преговори е принципна, защо се опитваме да я търгуваме? Излиза, че "това са принципите ни, но ако не ви харесват, имаме и други".

В момента Република Северна Македония е стигнала до прага на присъединителните си преговори с ЕС. Те ще продължат години, т.е.  РСМ е още далече от членство. Дали и кога ще стигне до него зависи от всички 27 държави членки, не само от България. Страната ни не стои като момъка от "Карамфило моме" "с пушка у ръце" на входа на ЕС и не решава кого да пусне вътре и кого не.

За да започнат северномакедонските присъединителни преговори, трябва общото съгласие на всички 27 държави членки. Така е било с всички държави кандидатки досега, така ще бъде и с РСМ. За голямо съжаление (включително и българско) това общо съгласие все още липсва. Причината е, че РСМ има отворени двустранни въпроси с една държава членка и не изпълнява свой двустранен договор с нея. Добрата практика в такива случаи е неизправната страна кандидатка да започне да изпълнява договора си, а не изправната страна членка да замижи.

Освен че евентуалното северномакедонско членство в ЕС по принцип не зависи само от България и не може да бъде търгувано, косонастръхвателно е то да бъде предлагано срещу българско членство в Шенген и срещу безвизов режим в САЩ. Става дума за съвсем различни членства и права. И двете предложени от ИТН "трампи" са "кон за кокошка". Да не говорим, че България е покрила всички критерии за членство в Шенген още през 2011 г. и влизането там е нейно право. Не можем да търгуваме с правата си.

Що се отнася до безвизовия режим със САЩ, той също е резултат от спазване на правила и изпълнение на критерии - един от които е отказите на молби за американска виза да бъдат по-малко от 3 на сто от подадените молби за такава. България още не покрива този критерий. Дори някой в американската администрация да приеме цитираната оферта, веднага друг ще блокира решението му като незаконно, благодарение на разделението на властите, на checks & balances, които осигуряват върховенството на правото в здравата демокрация. Ако ИТН е за демокрацията и за върховенството на правото, не би трябвало да прави такива неприлични предложения на американските ни приятели.

И освен това - да ги тика към неудобни положения: за безвизов решим със САЩ чакат още членките на ЕС Кипър и Румъния. Те кого да пуснат в ЕС, за да се уредят?

С две думи, дипломатическата идея на гражданина от ИТН е фолклорна. Тя е Ганково кафене. И щеше да бъде забавна, дори умилителна, ако беше в своя жанр - вечерното шоу. Но сега хич не е забавна поради реалната опасност да бъде приложена.

Коментари

Сев. Македония

Хубавото е, че все пак се намери бълг.политик да каже на партньорите ни на Запад, че са некоретни към Бг. Иначе да, изказването е крайно недипломатично, но пък в крайна сметка сърбоманите-русофили в Скопие и техните закрилници на Запад си го заслужиха!

ИТН

Кратно, точно и грамотно, но адресатът едва ли ще го разбере

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.