БСП и ИТН още не са заявили категорично кои ще бъдат министрите от тяхната квота и подават сигнали, че може да предложат имена, които досега не са били споменавани в разговорите. 

При ИТН се водят сериозни дискусии кой да бъде техният избраник за поста министър на външните работи. Първоначалният избор бе върху Димитър Гърдев, който като че ли е най-естественият избор, тъй като бе и шеф на външната комисия в парламента, а и има опит като дипломат на задграничен мандат. Той е бил и началник на кабинета на евродепутата Елена Йончева, но това бе повод и за публикации, които твърдяха, че той е написал в биографията си, че е работил като експерт в две комисии на Европейския парламент. Всъщност той е работил с тези комисии, но като член на екипа на Йончева. Появиха се и информации, че баща му е имал общ бизнес с Васил Божков. 

Депутати от ИТН не изключват това да е приятелски огън от партията, тъй като Тошко Йорданов имал предпочитания към младата Павела Митова, която обаче има опит в МВнР само като стажантка в дирекция "Политика за сигурност" и като стажантка в посолството на България в Хага. Тя обаче представя престоя си в МВнР като заемане на експертна длъжност, каквато няма по щатното разписание на въпросната дирекция, освен за секретарка на директора.

БНР съобщи днес, че в края на краищата за поста може да бъде предложена Теодора Генчовска, която през лятото бе номинирана за министър на отбраната в кабинета на Слави Трифонов. Генчовска е била експерт в МО, а после и в президентството, където бе част от координационния екип по инициативата. Тогава тя бе освободена от администрацията на президента след номинацията й за министър.

От БСП все още не са водили разговори в широк формат за бъдещите си министри, а дори лидерката Корнелия Нинова пази в тайна дали ще приеме вицепремиерски пост. В партията обаче се водят широки дискусии кой е най-достоен за министър. Най-споменаваното има за Министерството на земеделието е на младия депутат Стефан Бурджев, чиито родители имат бизнес със земеделски земи в Плевенско. Много социалисти от ръководството обаче смятат, че той е млад и неопитен. 

Друг вариант за левицата е сегашният служебен зам.-земеделски министър Явор Гечев. Той е агроном от Пловдив, има опит като директор във фонд "Земеделие", бил е председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България.  Заемал е поста заместник-министър на земеделието, храните и горите и в периода юли 2013 г. - август 2014 г. в правителството на Пламен Орешарски. 

В земеделските среди се заговори, че левицата може да номинира Иван Върляков, професор по физиология на животните и човека в Тракийския университет. Заместник-председател на Общинския съвет в Стара Загора и председател на групата на коалиция „БСП за България” в градския парламент, той обаче е съвсем непознат в земеделските среди. 

За Министерството на труда и социалната политика повече шансове има бившата училищна директорка Ирена Анастасова. Била е общински съветник от БСП в София и народен представител от БСП в 42-то, 44-тото, 45-тото и 46-тото НС. Има и мнения, че постът трябва да заеме нейният колега Георги Гьоков, който има опит като директор на Бюрото по труда в Стара Загора.