Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съпредседателят на "Зелено движение", част от "Демократична България" - Борислав Сандов, сам се осветли днес като номинация за вицепремиер и министър на околната среда и водите.

Това той направи в сутрешния блок на Нова тв. 

"Тази вечер или в утрешния ден предстои моите колеги от "Зелено движение" да направят официалната номинация за поста, аз съм една от номинациите", заяви той.

Това не е изненада. Името на Сандов се спрягаше още по време на публичните преговори за съставяне на правителство.

"Зеленият" политик потвърди и че снощи е имало среща във формат лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ), но отрече да е имало конфликт за постове, каквито информации се появиха. Става въпрос за това дали "Зелено движение" да вземе и вицепремиерски пост с ресор климат, и екоминистерството - тоест две отделни позиции. Аргументът бил, че вицето, което щяло да е без портфейл, трябвало да координира работата на много ведомства, имащи отношение към околната среда и щяло трудно да съвместява и поста на министър на МОСВ.

В крайна сметка решението е вице по климата и министър заедно - най-вероятно Сандов.

Иначе той потвърди и, че ДБ ще вземе Министерство на правосъдието и това по дигитализацията. За първата позиция се спряга Надежда Йорданова, за втората - Божидар Божанов.

Сандов не можа да каже с точност защо "Има такъв народ" няма да има вицепремиер (те ще са общо 4-ма, двама от които ще са на ПП, б.р.). Предположи обаче, че е защото формацията на Станислав Трифонов получава няколко от най-тежките министерства - на регионалното развитие, на енергетиката и на външните работи.

Потвърди още, че ще има вицепремиер по индустрията (спряга се лидерката на БСП Корнелия Нинова), както и че формулировката на това министерство няма да е "Министерство на държавните предприятия".

"От самото начало на преговорите казваме, че математическото наместване няма да сработи", обобщи Сандов.

Коментира и изказването на главния прокурор Иван Гешев в интервю за "24 часа" от вчера, а именно: "Явно ще трябва да извървим още дълъг път, преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал".

"Ние каста не сме. Ние сме представители на обществото от различни групи. Но е факт, че той не върши много добре работата си и затова имаме и много критики от Европа" - заяви Сандов в отговор на въпроса дали той и други засегнати в миналото от прокуратурата лица, спрягани сега за министри, не се виждат като описаната от Гешев каста.

"Иван Гешев явно няма да разбере недоверието, което има от новата власт. Той иска да води война, вместо да изпълнява ролята си по конституция", заяви в заключение вероятният бъдещ екоминистър, визирайки отказа на главния прокурор сам да подаде оставка.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.