Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Доскорошният гигант в смартфоните - китайската компания Huawei - откри нов начин да заобиколи санкциите, наложени от администрацията на Тръмп, съобщи Bloomberg.

Компанията ще лицензира дизайна на своите устройства и ще го предоставя на партньори, за да могат те да пуснат устройствата под свои брандове.

Санкциите на САЩ блокираха изцяло възможността на Huawei да купува компоненти от американски компании, както и да инсталира ключов софтуер на смартфоните си - например целия пакет услуги на Google. Така смартфоните на компанията останаха без Google Play Store и макар китайците бързо да създадоха свои еквиваленти, това срина продажбите им светкавично. Преди няколко години те се състезаваха със Samsung и Apple, а сега държат едва 4% от пазара.

Първият им опит да избегнат санкциите беше продаването на бюджетния им бранд Honor на друга компания - действие с частичен успех, защото тази марка бързо зае 5% от пазара, но всякакъв бъдещ растеж няма да пълни джобовете на Huawei.

Първата компания, с която Huawei ще си сътрудничи, е подразделението Xnova - част от китайската държавна корпорация China Post and Telecommunications Appliances. Иронията е, че санкциите бяха наложени заради предполагаемо влияние на китайските власти в Huawei.

Xnova ще може да работи спокойно с най-големия производител на чипове TSMC и други водещи доставчици. От Huawei очакват новата лицензионна схема да увеличи доставките на смартфони до над 30 млн. бройки през 2022 г. - близко до числата, които компанията достигаше преди своя срив.

Налице е обаче маркетингов проблем - Huawei все още са разпознаваеми, въпреки санкциите, а новите брандове са сравнително неизвестни. Затова и някои от новите модели носят името Nova - за да пренесат брандовото разпознаване върху новите модели под това наименование.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.