Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Засега няма причина да променяме мерките."

Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в в интервю за "Дневник".

Според Кацаров мерките били достатъчни.

По думите му "ние практически сме в локдаун - това е възможно най-тежката мярка, която може да се приложи. Следващата е всеки да си остане в дома, независимо има ли сертификат, или не".

От думите на Кацаров стана ясно и че въпреки разписания от Министерството на здравеопазването план, с конкретни показатели при каква заразност, при какъв брой заети болнични легла и пр., какви мерки се въвеждат..., нямало точно число за въвеждане на локдаун. 

"Няма такова число, това са ориентири. Следим цялата ситуация и се прави оценка на риска. Няма конкретно число - брой легла или брой заразени ", заяви той.

В общините с над 500 на 100 000 заразени, тоест, тези, които са в тъмночервената зона, да се води присъствено обучение на учениците, но при условие на безопасна среда - ако децата са тествани, както и училищният персонал.

Такава заповед се очаква да издаде днес здравният министър, обяви самият той .

Сключени са договори с две фирми доставчици за щадящи тестове с плюнка, каза той. Официална информация от Министерството на здравеопазването още няма. Стана ясно обаче, че поръчаните около 400 000 теста ще стигнат за няколко седмици, като министерството планира да пусне още една обществена поръчка. Тестовете са с плюнка в торбичка. 

Той затвърди вече казваното от властите - че на 8 ноември най-малките ученици - от 1-ви до 4-ти клас се връщат присъствено в училище.

 
На въпрос защо учениците могат на практика да ходят навсякъде, само не и на училище, министърът само констатира: "Те могат да ходят където си искат и по време на училище".

Попитан не е ли рисковано да се издава веднага сертификат след първата доза, когато все още не са изградени антитела, Кацаров посочи:

"Притеснява ме, притеснява ме, но то е, защото много малко хора са ваксинирани". 

В министерството искали да има баланс между това да се води що-годе нормален обществен живот. "Търси се най-малкото зло, така да се каже".

Според Кацаров в сравнение с предходните вълни на коронавируса в момента броят на заразените е 30% повече, но хоспитализираните са с 25% по-малко и това се дължи на доболничната помощ.

Кацаров отрече затягането и после разхлабването на мерките да има предизборен характер, като се има предвид, че кабинетът е назначен от президента Румен Радев, който е и кандидат за нов мандат. По думите му "изборите имат много негативно влияние" и били "идеално време да яхнеш вълата на популизма". Това важало и за кандидатите за президент.

"Те се борят за гласовете на хората, ние се борим за живота на хората", заяви министърът.

И отправи едно обвинение към неодобряващите ваксините и мерките:

"Тези, които правят така че да има повече починали хора, са тези които протестират отпред срещу мерките."

Коментари

.....

Щом са достатъчни, значи черните чували ще се множат, а здравната система тотално ще колабира.

Това е началото.

Опечалени от загубата на близки, отишле си без време заради юмручето на РРадев и некадърника Кацаров...... няма да разберем какво се задава. Винаги когато червените са на власт, България фалира! Червения президент РРадев няма да е изключение. Ако спечели втори мандат, догодина борда е паднал и пак 3000 лв за долар!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.