Учениците, които не бъдат тествани за коронавирус, ще останат на дистанционно обучение. Това каза днес образователният министър Николай Денков.

„Това е необходимо, защото заболеваемостта е изключително висока в момента и ние сме длъжни да осигурим безопасност на децата”, добави той.

Денков обясни, че от просветното министерство са помолили МЗ да се избере само един тест. От МОН чакат какъв ще бъде изборът, за да направят информационна кампания към учителите, родителите и самите деца, и да организират тестването.

"Това ще бъде на национално ниво. Всичко оттам-нататък ще се случва даже на ниво паралелка, трябва да има необходимият брой ученици, за да има тестване", каза още министърът.

Той не отговори конкретно на въпрос кой и къде ще осъществява тестването. 

"Ние сме подготвили и двата варианта. Ще бъде чудесно, ако родителите го правят вкъщи. Ако не могат, ще минем към тестване в училище", каза още министърът.

„Към варианта с учителите вървим, само ако тестът е достатъчно лесен. Децата, поне от трети до четвърти клас, да могат да го правят сами. Иначе, ако тестът е по-труден, ще трябва да се прави вкъщи”, добави той.

От синдикатите в образованието вече обявиха, че не са съгласни с това да бъдат ангажирани учители и друг училищен персонал.

 „Поръчани са по-висококачествените тестове. Те са подобни на тези в аптеката, на външен, вид, но са с по-високото качество”, уточни още просветният министър.

За това дали в училище ще бъде предоставен правилният тест, направен вкъщи преди училище, Денков обяви, че ще разчита на самосъзнанието на родителите.

„Ако вие искате да си разболеете децата, може да ги пратите на училище, без да се съобразявате с тестовете. Ако искате да ги запазите, вие трябва да имате грижа за тях. Многократно обръщам внимание на това, че ситуацията в София и другите големи градове е изключително опасна за децата. Това трябва да бъде разбрано от родителите. Не сме в ситуация, в която училищата са безопасни, без осигурен филтър на входа”, смята проф. Денков.

Министърът обясни, че не разбира протестите за тестването на учениците.

„Ако родителите искат да вкарат децата в училище, без тестове, ние ще продължим да увеличаваме заболеваемостта по неуправляем начин. Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а Делта вариантът ги разболява”, категоричен беше Денков.

Приоритет, по думите му, са учениците, които се обучават присъствено.

„Цялото усилие е насочено в тази посока. Ако не може да се проведе хибридно обучение, тогава ще трябва учителите след това да имат занимания с децата”, каза още той.

Министърът обясни, че предпочита в класните стаи да се върнат в началото учениците от първи до четвърти клас, после тези от пети до седми и дванайсетокласниците.

По отношение на ваксинирането сред учителите той твърди, че има ускоряване на процеса. Предполага, че ще бъдат отчетени над 40% на вече ваксинирани учители. Обясни още, че напредва и имунизирането на децата над 12 години.