Възможно е да се стигне до тотален локдаун. Всичко спира, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 заети болнични легла за COVID паценти е приемлив. Повече от тази граница вероятно нашата система не може да приеме, защото няма толкова персонал.

Това каза по БНТ епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Според данните от Единния информационен портал към 1 ноември в болница са настанени 7973 пациенти, в интензивни структури са 680 от тях.

Четвъртата вълна на коронавируса е най-високата, с която България се сблъсква. Очаква се пикът да бъде достигнат тази седмица, добави Кожухарова.

По думите ѝ зеленият сертификат е въведен навреме.

"Той няма смисъл в страните с висок обхват на ваксинация. Цели ограничаване на циркулацията на вируса, тъй като много малко хора са ваксинирани. Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините", каза тя.

Тя подчерта, че проблемът може да бъде разрешен единствено на база на ваксинация, защото това не е последната вълна.

"Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват. Въвеждането на сертификат за антитела означава да престанат да се тестват хората за вируса", поясни проф. Мира Кожухарова.

Според нея това би бил грешен подход.

Проф. Петрова от БАН: Най-адекватен е локдаун за възрастните хора

„Може би сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия. Най-незащитената част от населението трябва да се прибере по къщите вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието."

Това заяви отново в понеделник сутрин, но по бТВ директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

И проф. Петрова отбеляза, че четвъртата COVID вълна е най-тежката такава в България. Тя е започнала много по-рано от тази през 2020 г. и за октомври имаме шест пъти повече починали от коронавирус спрямо миналата година.

„Нашите управляващи може би чакаха да се повиши процентът на ваксинирано население, но след като се оказа, че това няма да се случи, бе въведен зелен сертификат, навременен или не, той е факт. Ако през юли бяха предупредени всички, нямаше да изпуснем тези благоприятни месеци за ваксиниране“, смята тя.

Според нея политиците в момента правят всички усилия да се харесат на електората си и не смеят да проведат позитивна и активна кампания за ваксиниране.