"Ситуацията е критична."

Това обяви във вторник здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

"Изправили сме се пред огромна заплаха. Нужно е общо действие. Искаме да отправим призив за единодействие и национална мобилизация. Да изразим обща загриженост и да отправим призив към целия народ от името на всички хора, които са ангажирани в здравната система", каза той на среща, на която бяха събрани представители на основните съсловни и пациентски организации. Тук бяха председателите на съюзите на фармацевтите, зъболекарите, медицинските специалисти, Българския лекарски съюз. 

Той добави, че това е най-тежката вълна.

"Следващите седмици ще бъдат критични", предупреди министърът.

"Здравната система се справя до този момент добре. но следващите две седмици ще бъдат критични. Гордея се, че съм българин, като виждам това, което правят медиците, на предела на силите си, но това не е здравна криза, това е национално бедствие.

Здравната система не може да се справи сама без участието на всички нас, като граждани, ако всички ние не се вземем в ръце. Носете ги тия проклети маски, ограничете контактите в следващите няколко дни, седмици, стоите на дистанция и най-важото - ваксинарайте се. Това ще ни извади от бедствието, ще ни позволи да върнем децата в училище. Всички други мерки са само временни.

Ваксините са ефективни, ваксините са безопасни. Можем да излезем от тази ситуация, можем да се справим, но не можем един по един, а само ако заедно осъзнаем заплахата, пред която сме изправени. Ако всеки се държи отговорно към останалите хора. Това е призив, който искаме да отправим към цялото общество. Ситуацията е критична и ще бъда такава и през следващите седмици", каза Кацаров в призива си, но отказа да отговаря на конкретни въпроси, свързани с пандемията.

Здравният министър призова като "символен жест" всички да се хванат заедно за ръце, в знак, че са единни. Коментари за актуалните намерения на МЗ във влошаващата се епидемична обстановка нямаше. Снимка БТА

 

„Без професионалисти по здравни грижи ситуацията е много трагична”, заяви Милка Василева от Асоциацията на специалистите по здравни грижи. По думите ѝ около 45% от медицинските сестри в България са имунизирани. „Те обаче не достигат. Има недостиг. Възрастните колеги се пенсионират, млади няма”, каза Василева.

„Ваксинирайте се, спазвайте дистанция, бъдете отговорни към себе си”, призова тя.

Над 40% са ваксинираните специалисти по дентална медицина, обясни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията. Сега забравихме обществено значими заболявания. Забравихме за ХИВ и СПИН, забравихме хепатит, забравихме карциномите, забравихме сърдечносъдовите заболявания или ги сложихме на една страна. Загубихме много светли личности без време заради инфекцията, заради грешните послания, давани включително и от наши колеги”, каза още той. 

"Страхът се бори със знание", подчерта председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

"Оправяме апел, но той само няма да свърши работа. Трябва ни и план", каза още тя.

"Сега ще се сблъскаме с най-тежката криза", смята председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той добави, че не говори, за да плаши, а дава "медицински, научен съвет".

Според председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев "България се провали с ваксините". "По-добре е да признаем грешките си и да се поправим. В тази тежка вълна трябват тежки действия", смята той.

"Посланието ми е просто към онези, които се колебаят - дано да не разберат по трудния начин, че няма конспирация в COVID", добави Хасърджиев.