От липса на диалог с Министерство на здравеопазването предвид тежката COVID ситуация в София се оплака столичният кмет Йорданка Фандъкова.

В интервю за БНТ тя отчете: 2015 хоспитализирани, над 330 от които интензивно лечение - "това е най-големият проблем". Фандъкова нямала информация за връщани от болниците пациенти, "но ситуацията е много тежка".

"Лекарите и медицинските специалисти са на предела на силите си. За съжаление нямаме добър диалог с МЗ, това което имаше преди. Опитваме се да помагаме, защото това е обща задача. Общинският щаб не е спирал да работи, в него участват и директорът на РЗИ и СДВР. В същото време информация получваме предимно от медиите и решенията са опосредствани, ние не участваме в заседанията в министерството", заяви Фандъкова в отговор на въпрос възможно ли е да бъдат командировани лекари и медицински специалисти от други населени места в София.

"Те (здравните власти) знаят отлично че има недостиг на медицински персонал", допълни тя.

След после 

Столичната кметица засегна в същия дух и темата с преминаване на училищата на онлайн обучение и по специално - за най-малките, от 1-ви до 4-ти клас. Като отправи критики както отново за липсата на диалог, така и за лошо планиране.

Разказа, че се е чула няколко пъти и с министъра на образованието Николай Денков.

"За съжаление дори не приеха предложението да се забави малко за малките ученици (От СО предлагаха мярката онлайн обучение за тях да се забави малко, за да имат време родителите да се организират, б.р.). Моята позиция е, че училищата трябва да се затварят последни, а те на практика се затвориха първи. След като ги затвориха чуваме за мерки - спешно тестване, спешна организация. Тестовете още ги няма, учителите не са информирани какво се очаква от тях", посочи Фандъкова.

Според нея, макар и в условия на все така нарастващ брой новозаболели, най-малките трябва да се върнат след 2-седмичния срок от налагането на последните мерки, т.е. на 8 ноември. 

"Надявам се да се помисли за организацията в диалог с учителите. Но няма диалог, това е доста притеснително, аз затова го споделям. Те трябва да отговорят на този въпрос. Настоятелно ги търсим, обаждаме се. Надяваме  се да го правят в диалог с учителите. Теоретично мерки се приемат, но те се приемат след после и при недобра подготовка. Още не е ясно вкъщи ли ще се правят тестовете или в училище, в същото време времето тече", заяви Фандъкова.

По отншение на евентуалния "локдаун":

"Слушам уверенията на министъра, че няма да се случи това, в същото време казват, че може да се случи. Това обърква, имаме нужда от ясен план".

Фандъкова отчете още над 800 проверки за носене на маски в столичния градски транспорт и много малко констатирани нарушения. Посочи обаче, че към момента системата е на 50 милиона лева загуба - заради повечето возила, които обаче се пълнят само в час пик и там спазването на дистанция е невъзможна.

По темата с общинското дружество "Топлофикация" - София, вечно на загуба, което наложи и Българският енергиен холдинг да поеме дълг от над 120 милиона лева към "Булгаргаз", Фандъкова посочи, че трябва да се намерят механизмите за компенсация за тази огромна разлика в цените - на която "Топлофикация" купува от "Булгаргаз" газа и цената на която продава топлинната енергия. "Има двойна разлика и тя няма как да не се отрази за трупането на загуби. Дефицитът е 153 милиона лева", отчете тя.

Що се отнася до плана за възстановяване, при когото имаше риск за столичното метро да бъде изключено, столичната кметица посочи, че "добрата новина е, че успяхме да защитим средствата". Става въпрос за 3-километровата отсечка от кв. "Хаджи Димитър" в посока кв. "Левски". По думите й за нея вече започва проектирането. "Поемаме този риск, макар планът да не е одобрен", подчерта Фандъкова. И припомни, че финансирането е 50 на 50 - планът/общината. "Това не е подаяние. Тук се произвеждат 40% от БВП и се финасира цялата страна", подчерта отново тя, визирайки спора с Министерския съвет дали тези средства да не бъдат насочени към по-слабо развити райони на страната, а не към богатата столица.