В коя посока ще бъде разширен третият метродиаметър на софийското метро? По тази тема влязоха в спор за пореден път управляващи и опозиция в Столичния общински съвет.

Новото разширение по план ще започва от Военна академия, през "Слатина" и до "Цариградско шосе" в района на Окръжна болница. На практика то ще покрива кварталите, които са от другата страна на булеварда спрямо 1-ва и 4-та линия.

За целта на последното си заседание СОС одобри проект за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на столицата, тъй като разклонението през "Слатина" до "Цариградско шосе" не е налице в ОУП. Единствено съветниците от "Демократична България" гласуваха "въздържал се".

Според Виктор Чаушев, експерт на "Демократична България" в транспортната комисия на Съвета, последните две от шестте нови станции биха свършили по-добра работа на столичани другаде. Той разясни позицията си в профила си във Фейсбук.

До четвъртата спирка - на кръстовището на бул. "Шипченски проход" и бул. "Асен Йорданов" - ДБ са в съгласие с останалите в Съвета. След това обаче, според Чаушев, е по-целесъобразно метрото да продължи към "София Тех Парк" и ж.к. "Дружба", а не както управляващите искат - към зала "Арена Армеец" и "Цариградско шосе".

Експертът изтъква, че не е направено представително социологическо проучване за трафика в района. По негово мнение станцията при бившият ИПК "Родина" няма да разтовари кв. "Полигона", The Mall и офисите наоколо, защото работещите там имат много бърз транзит до Орлов мост по бус лентата.

При това Чаушев смята, че предложението за станция при бившия ИПК "Родина" не е за цел да обслужи добре трафика по "Цариградско", а да обслужи други интереси на управляващите. Сградата бе някога собственост на Цветан Василев, Делян Пеевски и Ирена Кръстева - а в полиграфическата част на сградата се печатаха вестниците на Пеевски. При падането на КТБ сградата бе обявена за продан от синдиците и бе купена от компания "Изток плаза инвест" през 2018 г. Компанията е на Михаил Тиков, известен и като собственик на "Софиямед" и "Булфарма".

"Цялата процедура до момента е изначално опорочена и стъпва на нездрава основа. Защо за управляващите от ГЕРБ-СДС-ВМРО-"Атака" е много важно да има метростанция на "Цариградско шосе", точно до терена на бившия ИПК „Родина“? Ами проследете собствеността на терена и на тези наоколо. А всеки в бранша с недвижими имоти ще ви каже колко се променя стойността на имот, ако до него изведнъж се появи метростанция", пише Чаушев в социалната мрежа.