В София се оборудват нови интензивни легла. 

"В "Лозенец" от днес ще има още 10 легла. Там ще има общо 30-35 легла допълнително до другия понеделник. За "Лозенец" няма да се търсят реаниматори, това е болница, която е добре оборудвана, с доста персонал, включително и реаниматори, те могат да поемат тази дейност."

Това съобщи пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

"Малко съм озадачен от това, което е говорил директорът на "Лозенец", че може само 5 легла да се открият", добави още Петров.

В още една болница в столицата започва оборудването на интензивна структура.

"Външни екипи ще се търсят за другата структура, която мислим да направим - в болница "Св. Иван Рилски". Там трябва да се открият от 44 до 50 реанимационни легла, изцяло нови. Като идеята при всяка епидемична и т. н. вълна тази структура да се преобразува за интензивно лечение. Там обаче ще се търсят външни екипи, ще се опитаме да убедим колегите да командироват специалисти или по друг начин да дават дежурства в това отделение", обясни зам.-министърът.

Медиците ще се търсят от по-малко натоварени болници в София или край София, които не лекуват COVID болни. "Това отделение трябва да се оборудва изцяло, за разлика от "Лозенец", където поне половината легла ги има", уточни Петров.

По повод увеличение натиск върху здравната система и заетостта на болничните легла той изрази надеждите си, че няма да се стигне до сценарий, при който се пращат болни в други страни.

"Ако ситуацията стане много критична, вероятно ще потърсим помощ и от съседни държави, но и там положението не е много розово", каза Димитър Петров.

"До типичен локдаун няма да стигнем, ние сега се намираме в ситуация на частичен локдаун. Зеленият сертификат не е ограничение, той е възможност", добави той.

Той коментира и ситуацията с връщането на учениците в училище. Днес се очаква да стане ясно кой/кои ще са доставчиците на щадящите тестове за учениците. 28 са постъпилите оферти, съобщиха в събота от МЗ.

"Срокът на доставка на тестовете е три дни. Така че вероятно в понеделник, другия, ще има тестове по училищата, оттам нататък е въпрос на организация от МОН, районните инспекции, училищата как ще става тестването", каза зам.-министърът. Все още не е ясно дали тестването ще е преди училище или в началото на учебните часове. Учителите са против те да са бъдат ангажирани с този процес.

Петров отново коментира и темата за признаване на резултатите за преболедуване с тест за антитела. Той уточни, че ако се стигне до приемането на такъв вариант, това ще става на бази серия от тестове, като резултатите ще се следят в динамика. 

"Ако се стигне до това, то ще е за определен срок и с многократно тестване на антителата", каза заместник здравният министър.

Според уверенията на Димитър Петров ще има достатъчно медицински кислород за болниците. 

"Мярката "спиране на експорт" е крайна, ще има санкция на ЕК. Може да се прибегне до приоритетизиране на доставките на медицински кислород. Частична забрана или ограничение на експорта е друга възможност. Ще намерим изход", каза той.

Днес ще се решава и дали ще има решение за спиране на плановия прием в болниците със заповед.

"В момента по-голяма част от болниците са спрели плановия прием. Днес ще мислим дали да го въведем административно или да остане така - всяка болница да си преценява дали има капацитет", обясни Петров.