Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Просветният министър Николай Денков не можа да даде точен ориентир кога ще почнат да се прилагат щадящите тестове в училище. В понеделник на съвместната пресконференция Денков и здравният министър Стойчо Кацаров обявиха доста амбициозно, че учениците ще могат в началото на другата седмица да се върнат в училище като два пъти в седмицата ще бъдат тествани. Тогава двамата съобщиха, че правителството ще отпусне 13 млн. лв. за тестване в училищата.

В четвъртък обаче акад. Денков вече беше по-уклончив за датата на връщане в училище.

"Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември – това е крайната дата, ако няма пълен локдаун", заяви министърът на образованието по Bulgaria ON AIR.

Министърът увери, че родителите ще имат достатъчно време да направят избор дали да позволят на децата си да ходят на училище – минимум два дни.

И обясни защо в момента не тече информационна кампания.

"Очакваме тестовете да бъдат един от два вида: или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат", добави той.

Осигурени са бързи тестове за всички ученици от първи до четвърти клас, но задължителното тестване ще започне там, където е спряно присъственото обучение заради високата заболяемост – от най-големите градове  - София и Пловдив.

Зелен сертификат ще се изисква и от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.

"Два са принципите, които спазваме. Първият е, че от първи до четвърти клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите", твърди министърът.

Преди седмица точно МОН обаче създаде сериозен стрес у родителите в няколко общини, сред тях и столицата, като заповедта на Денков за минаване в дистанционно обучение беше подписана в 17 ч на предния ден. 

Министърът разказа и се обмислят варианти за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици.

"Една от възможностите е синхронното, или хибридно обучение. Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим", смята той.

Министерството на образованието ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите как ще се тестват децата.

"Ще се опитаме да има запис по обществените телевизии, където да се вижда ясно как става. Всеки един родител да има възможност да види и да прочете. В момента не ги използваме, защото все още не е ясен какъв ще бъде продуктът", обясни още министърът. 

"Тестовете са сертифицирани продукти, минали са EMA, регистрирани са в ИАЛ. Такива тестове се използват в много среди, от там нататък е избор на родителите. Няма как да пуснем децата без тестове в училищата, защото ще имаме епидемиологични взривове на места", поясни той.

Акад. Денков призова учителите да се ваксинират: "Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания Ковид-19 протича тежко". 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.