"Правосъдие за всеки" свиква традиционния за сряда протест пред Съдебната палата в София под познат надслов - "Правосъдие без Каскет". Събитието е от 18:30 ч.

От гражданската организация припомнят и думитге на съдия Мирослава Тодорова, която неотдавна по безпрецедентен начин осъди България в Страсбург - че..

"... съдиите не желаят да съучастват в провала на този ВСС".

Повод е ниската активност на съдиите, които на практика отказаха да излъчат двама свои представители за попълване състава на ВСС за около година - до есента на 2022 г.

От гражданската организация, която издигна Лозан Панов за президент, припомнят в мотивите си още безпрецедентната подкрепа, на която се радва кандидатираната за председател на ВКС Галина Захарова - факт, който едва ли е по вкуса на монолитното мнозинство във ВСС, доминирано от прокурорите.

"Ще се намери ли съперник на съдията с висок авторитет или този дискредитиран Висш съдебен съвет ще се види принуден да избере начело на най-важния съд в страната магистрат, който няма нищо общо със статуквото и вече се е доказал като смел и свободен защитник на правото?", питат в апела си "Правосъсдие за всеки".

Ето и съобщението:

Уважаеми колеги,

Поредният протест „Правосъдие без Каскет" ще се състои днес, 27 октомври, от 18,30 ч. пред Съдебната палата.

На фона на четвъртата вълна на пандемията и предизборната обстановка, в съдебната система текат не по-малко важни процеси. През уикенда беше бойкотиран успешно изборът на двама нови членове на Висшия съдебен съвет. "Съдиите не желаят да съучастват в провала на този ВСС", бе коментарът на съдия Мирослава Тодорова, която спечели важно дело в съда в Страсбург.

В същото време Пленумът на Върховния касационен съд номинира с впечатляващо единство Галина Захарова за председател на съда. Ще се намери ли съперник на съдията с висок авторитет или този дискредитиран Висш съдебен съвет ще се види принуден да избере начело на най-важния съд в страната магистрат, който няма нищо общо със статуквото и вече се е доказал като смел и свободен защитник на правото?

Очакваме свободните граждани, за да говорим по тези и други важни въпроси.