Точно в 18.00 часа председателят на Избирателната комисия за нови членове на Висшия съдебен съвет Весела Павлова – съдия във ВАС, обяви края на изборния ден.

Най-вероятно нито един от кандидатите няма да бъде избран - общата избирателна активност е далеч от изискуемите по закон 33 % или 727 съдии (от общо 2202 с право на глас).

От пресцентъра на ВСС съобщават, че днес на балотажа общата избирателна активност е 26,34 % - дори по-малко от вчерашните 30,38 на сто.

Днес са гласували 580 от 2202-та магистрати с право на глас. Посредством системата за електронно гласуване през интернет са упражнили своя вот 541 магистрати, при 30,38 % регистрирана избирателна активност. С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са гласували 39 съдии, при 9,26 % избирателна активност.

Двамата кандидати за две вакантни места са Деян Денев – съдия в Окръжен съд – Варна, и Марина Михайлова – съдия във Върховния административен съд.

Очаква се решението на Избирателната комисия.

Сметки

В момента - дори да не броим двамата подали оставка, ВСС е със следните "липси":

Пламена Цветанова (политическа квота от ДПС), която бе и първата, която Гешев обяви, че си е харесал за заместник. Последващите парламенти така и не излъчиха наследник.

Без Лозан Панов, който е в отпуск, съветът е с още един член по-малко. Той едва ли би пропуснал възможност да бламира този ВСС, покозвайки че го смята за нелегитимен.

Ако броим и двамата вероятно неизбрани днес, той остава с 21 членове. От тях прокурорската квота е 10 монолитни гласа, т.е. - въпросът, кой ще тежи при предстоящия избор на председател на ВКС, почти се подразбира. Отново прокурорите - кариерно зависими и подчинени на главния прокурор, парадоксално ще решават кой да е "съдия №1".

На фона на това от Съюза на съдиите в България призоваха да се бойкотира днешният избор, тъй като Съветът е изчерпал легитимността си - според организацията, известна със своето критично отношение към статуквото.

Освен това сред съдии тече подписка с призив да се оттеглят с оставки 4-мата излъчени от тях все още действащи представители в Съвета - Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова. 

Тъй като за последните двама не се чува да имат такива намерения, ако изявените "опозиционерки" срещу Гешев и статуквото - Дишева и Келелска, все пак решат да хвърлят оставки, съветът би останал със съвсем крехките 19 члена.

Именно от тях ще трябва да се събере мнозинство от 17 души, което да избере новия председател на ВКС - позиция, която мнозина смятат, че е единствената останала "незавладяна" (по думите и на самия Лозан Панов).

Най-вероятно обаче наличните 19 души (от които - 10 прокурори и следовател) едва ли ще появат скрупули да се откажат да извършат такъв важен избор.