Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От 84 съдии участвали в Пленума на ВКС 83 подкрепят предложение Галина Захарова да бъде издигната за кандидат за председател на ВКС. Самата тя е 84-ият и не е гласувала, става ясно от прессъобщение на съда. 

Захарова е и един от едва двамата членове на Висшия съдебен съвет, които са напускали по принципни причини в историята - тя и Капка Костова си подадоха оставки навремето, недоволни от назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

През 2018 г. Захарова стана зам.председател на ВКС - отново с пълна подкрепа от Пленума на самите съдиите. Тя бе и председател на нарочната комисия, която проверяваше Апелативния спецсъд след случаите на странна намеса по казус на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Сега въпросът е дали ще бъде избрана от Висшия съдебен съвет, доминиран изцяло от гласовете около Иван Гешев и парламентарната квота. Досега ВСС е показвал, че може и да зачита, а може и да не зачита "vox populi" на самите съдии.

Ето и прессъобщението от Върховния съд:

Пленумът на Върховния касационен съд реши да предложи на ВСС кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС

 Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на Висшия съдебен съвет кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. В заседанието на Пленума на ВКС, проведено на 19.10.2021 г., са участвали 84 върховни съдии, като съдия Захарова не е гласувала.

 Писмено предложение до Пленума на ВКС за кандидатурата на съдия Захарова е направено на 14.10.2021 г. от съдиите от Търговската колегия на ВКС. В мотивите се казва:

„Правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост, които съчетани с богатия ú административен опит, добрата ú работа в екип и безспорния ú авторитет сред колегите, дават основание на съдиите от Търговската колегия на ВКС да направят горното предложение до Пленума на ВКС.“
 На заседание на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, проведено на 14.10.2021 г., също е взето единодушно решение за издигане на кандидатурата на съдия Захарова за председател на Върховния касационен съд. В предложението се подчертава: „През над тридесетгодишния ú стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност... С работата и поведението си както като съдия, така и като ръководител на Наказателна колегия допринася за издигането на авторитета на Върховния касационен съд сред магистратите и в обществото.“

 Предложение до съдиите от Гражданската колегия на ВКС за подкрепа на кандидатурата на съдия Захарова е направено на 18.10.2021 г. от и. ф. ръководител на колегията. В него се казва, че Върховният касационен съд е институция, призвана да брани законността в страната, да е гарант на тази законност и този, който поеме поста на председател на Върховния касационен съд, следва да е в състояние да отстоява не само тези ценности, но и да има характера, смелостта и желанието да бъде опора и защита на съдиите на ВКС. В предложението пише още: „Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и, надявам се, креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама!“

 Биография:

 Галина Захарова е завършила „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж.
 В периода 1988 – 1989 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 г. до 1991 г. е младши съдия в същия съд. От 1991 г. до 1992 г. е районен съдия в Пети районен съд (СРС), като през 1992 г. става заместник-председател на съда. Работи като съдия в Софийския градски съд от 1993 г. до 1998 г., а в периода 1998 – 1999 г. е заместник-председател на съда. В Софийския апелативен съд е съдия от 1999 г. до 2004 г., а от 2004 г. до 2007 г. е негов заместник-председател. 
 От 2007 г. до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. След това продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г. 
 Във Върховния касационен съд съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия.
 Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург.

 Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института.

 Галина Захарова е представител на ВКС в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС.

 Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в Европейския съюз; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.