Осъденият руски опозиционер Алексей Навални е носителят на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2021 г.

Новината обяви зам.-председателката на ЕП Хайди Хаутала.

Отличието, носещо името на видния съветски учен и дисидент акад. Андрей Сахаров, се присъжда за свобода на мисълта.

Навални спечели в конкуренция с 11 правозащитнички от Афганистан и още един затворник – бившата президентка на Боливия Жанин Анес.

„Той води последователна кампания срещу корупцията на режима на Владимир Путин, а чрез своите профили в социалните медии и политически кампании помогна за разкриването на злоупотреби и мобилизира подкрепата на милиони хора в цяла Русия. Заради това той беше отровен и хвърлен в затвора."

Това заяви по адрес на лауреата педседателят на ЕП Давид Сасоли.

„Присъждайки наградата „Сахаров“ на Алексей Навални, признаваме огромната му лична смелост и потвърждаваме непоколебимата подкрепа на Европейския парламент за незабавното му освобождаване", допълни той.

Финландската евродепутатка от „Зелените“ Хайди Хаутала изтъкна, че опозиционерът е проявил голяма смелост в опитите си да възстанови свободата на избор на руския народ.

„В продължение на години той се бори за правата на човека и основните свободи в страната си. Това му коства свободата и почти живота му“, изтъкна тя.

Присъждането на наградата "Сахаров" на руския опозиционер Алексей Навални е награда за всички руснаци, които се борят за истината, заяви организацията на Навални "Фонд за борба с корупцията", цитирана от Франс прес.

"Тази награда "Сахаров" несъмнено е награда за вас, хората, които не сте безразлични, които дори в най-мрачните периоди не се страхувате да кажете истината", заяви в Туитър организацията, която от лятото е забранена в Русия.

ЕП отдаде почит и на 11 афганистански активистки, борили се за равенство и права на човека в страната си. Те също бяха номинирани за наградата „Сахаров“.

Тези жени са сред първите пострадали от нарушаването на най-основните им права и свободи, след като талибаните взеха властта в Афганистан.

Лауреатът

Алексей Навални е руски опозиционен политик, активист за борба с корупцията и основен политически опонент на президента Владимир Путин. Той придоби международна популярност с това, че организира демонстрации срещу Путин и неговото правителство, кандидатира се за държавен глава и се застъпва за антикорупционни реформи.

През август 2020 г. Навални бе отровен и няколко месеца се възстановява в Берлин. Той бе арестуван при завръщането си в Москва през януари т.г. В момента излежава присъда от три години и половина затвор, като му остават още повече от две години.

Навални се намира в строго охранявана наказателна колония. През пролетта той обяви продължителна гладна стачка в знак на протест срещу липсата на достъп до медицински грижи. През юни  руски съд наложи забрана на регионалните офиси на Навални и на неговия Фонд за борба с корупцията (ФБК), които сега са обявени за екстремистки и нежелани от руските власти организации.

Церемонията по връчването на наградата „Сахаров“ ще се състои на 15 декември. Това ще стане на последната за годинапта сесия на ЕП в Страсбург.

Едва ли руските власти ще позволят на Навални да пътува, за да си получи наградата, смятат дипломати.