Изтърпяващият присъда критик на Кремъл Алексей Навални обяви днес, че затворническа комисия го е категоризирала като екстремист и терорист, но официално вече не го смята за склонен към бягство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Навални написа в Инстаграм, че е бил повикан да се яви пред комисия, която е гласувала единодушно за промяна на статута му.

Категоризирането на опозиционера като екстремист бележи засилване на натиска на властите срещу най-изявения опозиционер на президента Владимир Путин. Навални излежава присъда от две години и половина затвор за нарушаване на условията по предишна условна присъда. Според опозиционера той е осъден по изфабрикувани обвинения, за да бъде отстранен от политическата сцена.

Навални омаловажи промените в статута си и изрази задоволство, че вече не е определян като склонен към бягство, което значи, че надзирателите не би трябвало да му правят толкова често нощни проверки.

"Сега просто има знак на леглото ми, че съм терорист", написа Навални в пост, който публикува с помощта на адвокатите си.

Засега няма официално потвърждение от страна на руските власти за промяната в статута на Навални.