Германската канцлерка Ангела Меркел отбеляза, че "счита за неприемлива" присъдата на Алексей Навални и смята, че той трябва да бъде освободен. Тя заяви това по време на съвместна пресконференция, след като проведе разговор с руския президент Владимир Путин в Москва. 

Според Меркел "ситуацията около Алексей Навални е много угнетена". Присъдата "му бе връчена въз основа на съдебно решение, което ЕСПЧ определи като произволно и непропорционално", добави тя.

"Това е неприемливо за нас, аз изтъкнах това и поисках освобождаването на Алексей Навални и подчертах, че ще продължим да следим този случай", добави Меркел.

Путин посочи, че руският критик (президентът така и не му спомена името) не е осъден за политическа дейност, а заради "престъпление срещу чуждестранни партньори".

"Що се отнася до политическите дейности, никой не трябва да се крие зад политическите дейности при изпълнението на бизнес проекти, особено в нарушение на закона."

Афганистан

Путин заяви, че ситуацията в Афганистан е била основен приоритет на срещата в Кремъл.

"Сега е необходимо да се следи как се развива ситуацията в Афганистан, включително да се гарантира сигурността на съседните държави", обяви президентът. "Според нас сега е особено важно да се предотврати проникването на терористи на територията на държави в съседство с Афганистан, включително маскирани като бежанци", подчерта Путин.

Той каза още, че налагането на непознати форми на управление на други страни е "контрапродуктивно". Според президента това може да доведе до унищожаване на държавата.

"Поради бързото развитие на събитията в Афганистан, ние отредихме на тази тема приоритетно значение. Талибаните контролират почти цялата територия на страната, включително и столицата. Това са реалности и именно от тези реалности трябва да се изхожда, за да не се допуска разпадането на афганистанската държава", каза Путин.

Газ през Украйна и след 2024 г.

Руската федерация е готова да продължи транзита на газ през Украйна след 2024 г., но трябва да разбере какво количество ще бъде закупено, каза Путин. Президентът добави, че е уверил Меркел, че Русия напълно ще спазва споразуменията за украинския транзит, дори след като тя напусне канцлерския пост.

Германия чувства отговорността си да гарантира, че Украйна запазва ролята си на транзитна страна за руски газ след 2024 г., след като изтече настоящият договор. Това заяви Меркел и припомни, че в Германия през 2019 г. беше установена длъжността комисар по транзита на газ през Украйна.

"Чувстваме се отговорни за това", каза тя и посочи, че "Северен поток 2" "не е руско-германски проект", а общоевропейски.

Канцлерката добави, че е разговаряла с руския лидер, включително относно постигнатите споразумения със САЩ по тази тема. Германското правителство по-рано многократно е подкрепяло изграждането на "Северен поток 2", но е поставяло условие - запазването на Украйна като транзитна държава.

Руската страна подчерта, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода при политически мотивирани обстоятелства.

Отношенията Москва-Киев

Меркел отбеляза, че "се наблюдава застой" в подобряването на отношенията между Москва и Киев и подчерта, че процесът трябва да бъде съживен.

Канцлерката увери, че Германия подкрепя териториалната цялост на Украйна и призова за съживяване на преговорите в рамките на Минските споразумения.

"Не сме постигнали целите, които искахме да постигнем по отношение на Минските споразумения, но това е форматът, който имаме, включително тристранната контактна група. С този формат трябва да се работи внимателно. Ще говоря по време на посещението си в Украйна за подготвяне на дневния ред, тъй като всеки напредък може да бъде решаващ. Трябва да предотвратим този формат да стигне до задънена улица, дори и да се проточи за по-дълъг период, отколкото бихме искали", каза Меркел.

Меркел изтъкна, че нормандският формат е единствената възможна платформа за обсъждане на ситуацията в югоизточната част на Украйна. 

"Нормандският формат е единственият политически формат, който имаме на разположение за обсъждане на противоречиви теми. В момента има известна стагнация". 

Тя отбеляза, че последната среща се е провела през декември 2019 г. в Париж и целите, които тогава бяха поставени от двете страни, бяха реализирани.

Русия моли германската канцлерка, в навечерието на посещението си в Киев, да повлияе на украинските власти по отношение на изпълнението на техните задължения. Това заяви Владимир Путин.

"Има впечатление, че ръководството на тази страна (Украйна) е решило по принцип да откаже да разреши ситуацията мирно", посочи президентът.

Той посочи, че от началото на август в Донбас са регистрирани над хиляда случая на нарушения на прекратяването на огъня и че лидерите в Киев говорят различни неща пред местните медии и пред света.

"Обстрелването на населените места в Донбас се извършва всеки ден. Няма как да не се притесняваме, че Украйна е приела редица закони и подзаконови актове, които по своята същност противоречат на Минските споразумения", каза Путин.

Той обърна внимание на факта, че Меркел е направила много за процеса по разрешаване на вътрешноукраинската криза.

"Всички търсихме възможности да върнем мира в Донбас. За съжаление досега не успяхме да постигнем това", заяви руският лидер. "Днес руската и германската страна изразиха сериозни опасения от нарастващото напрежение. Обсъждахме тази тема и се надявам тази дискусия да продължи в най-близко бъдеще", добави Путин.

Путин: Меркел винаги ще бъде добре дошла в Русия

Путин изтъкна, че Ангела Меркел винаги ще бъде посрещната като желан гост в Русия, дори и след като подаде оставка като германски канцлер.

"Както знаете, специалният характер на това посещение на г-жа Меркел се придава от факта, че след парламентарните избори в Германия през септември тя ще напусне поста федерален канцлер. Но искам веднага да кажа: ние ще винаги се радваме да посрещнем г-жа Меркел в Русия като желан гост ", каза Путин на пресконференция след срещата си с Меркел в Кремъл в петък.