Демократичната опозиция в Беларус е носител на наградата "Сахаров" за 2020 г., обяви председателят на Европарламента Давид Сасоли.

Наградата на ЕП е за свобода на мисълта.

„Позволете ми да поздравя представителите на беларуската опозиция за тяхната смелост, устойчивост и решимост. Те продължават да се борят и да бъдат силни на фона на много по-силен противник. Но от своя страна те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи - и това е истината. Така че моето послание към вас, лауреатите на наградата, е да останете силни и да не се отказвате от борбата си. Знайте, че сме на ваша страна“,, каза Сасоли по адрес на победителите.

Останалите финалисти, номинирани за наградата, бяха екоактивисти от Хондурас и монсиньор Наджиб Михаел - арпиепископ на иракския град Мосул.

Демократичната опозиция в Беларус е представлявана от Координационния съвет - инициатива на смели жени, както и видни политически фигури и представители на гражданското общество.

Начело на Съвета е Светлана Тихановска, която бе основен съперник на диктатора Александър Лукашенко на президентските избори на 9 август Вотът бе спечелен с 80 на сто от Лукашенко според официални данни. ЕС обаче не признава резултата. Брюксел смята Координациония съвет за законен изразител на интересите на беларуския народ.

В Координационнаи съвет влидат също Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич, музикантката Мария Колесникова, политическите активистки Олга Ковалкова и Вероника Цепкало, политзатворникът Сергей Тихановски (съпруг на Светлана Тихановска), правозащитникът Алес Беляцки, Сергей Дилевски, Степан Путило и Микола Статкевич.

Церемонията по връчване на наградата „Сахаров“ ще се проведе на 16 декември.

Останалите финалисти

За наградата бяха номинирани група екоактивисти от Хондурас. 

Порфирио Сорто Седийо, Хосе Авелино Седийо, Орбин Наун Ернандес, Кевин Алехандро Ромеро, Арнолд Хавиер Алеман, Евер Александер Седийо, Даниел Маркес и Херемиас Мартинес Диас са членове на местен комитет. Те са хвърлени в затвора заради участие в мирен протест срещу миннодобивна компания, чиято дейност замърсява реките Гуапинол и Сан Педро. Докато други затворници са били освободени, те остават в ареста, без прокуратурата да е представила твърди доказателства, оправдаващи задържането.

Берта Касерес - съосновател на Съвета на коренното население на Хондурас, бе убита през март 2016 г. В продължение на над две десетилетия тя се бори срещу завземането на земи, незаконната сеч и големите проекти в централноамериканската страна, станала известна като първата бананова република в света.

Монсиньор Наджиб Михаел е помогнал за евакуацията на християни, асирийци и халдейци при нахлуването на „Ислямска държава“ в иракския град Мосул през август 2014 г. Той съхранява над 800 исторически ръкописа, датиращи от XIII до XIX век. Тези ръкописи по-късно са дигитализирани и изложени във Франция и Италия. От архиепископът той помага за запазването на хиляди ръкописи и документи на Източните католически църкви.