"Българският народ е много прост".

Изказвания в този дух винаги са били на мода сред т.нар. българска интелигенция. Подобни изказвания у нас често се възприемат като признак за висш интелект и проницателност.

За съжаление в последните месеци дори най-родолюбивите българи, които защитават народа си от подобни изказвания, ще трябва гузно да си замълчат. Защото по въпроса с ваксинацията българският народ действително се показа като изключително прост и изостанал.

Този път държавата не ни е виновна, защото тя свърши своята работа и осигури ваксини. Виновни сме си само ние, нашата собствена простотия.

Българинът има изключително вредни навици, свързани с хранене, употреба на алкохол, тютюнопушене. Но изведнъж реши, че точно ваксините срещу коронавирус са тези, които най-много ще му навредят.

В Европа хората вярват на науката. А ние, оказа се, на антиваксърската пропаганда.

Политическият момент тук няма как да бъде избегнат. Политиците, които са най-големите антиваксъри, са същите политици, които са и най-големите евразийци (разбирай русофили).

Според тяхната пропаганда досега Западът само ни колонизираше, но сега вече започва и директно да ни убива с ваксините.

Фактите обаче са различни – на Запад хората масово се ваксинираха, вече имат колективен имунитет и започнаха да забравят за коронавируса.

Ние сме насред поредната вълна на епидемията. В Русия положението е подобно на нашето.

Никога разликата между нас и т.нар. бели държави не е била толкова болезнена.

Западът, при всичките му кусури, винаги е бил креативен и иновативен. Допуска грешки, но и се развива.

Изтокът все гледа, ако може да мине метър, да се сниши, да бъде тарикат, да не се прецака. И обикновено се прецаква със собственото си бездействие.

Българинът е достатъчно мъдър и умен, за да не гласува за политиците русофили. Напоследък те дори в парламента не могат да влязат.

Но българинът очевидно е достатъчно глупав, за да се вслушва все пак в тяхната пропаганда.

Според различни социологически изследвания 80% от българите са русофили и са склонни да оправдаят безобразията на Владимир Путин. Не случайно повечето водещи български партии флиртуват с русофилията.

Тези социологически изследвания до голяма степен се потвърждават и от изборните резултати. "Демократична България", единствената отявлено и безкомпромисно прозападна формация, получава 10-15%.

Сега около 80% от българите не са ваксинирани. Случайност?

В България не се намери нито един политик, който да заяви, че неваксинираните би трябвало да си поемат отговорността.

Свободата на всеки свършва там, където започва свободата на другия. Всеки, който не се ваксинира, нарушава правата на всички останали.

Всеки има право на свободен избор, но е длъжен да носи своята отговорност за него. А сега отговорността за неваксинираните се носи от цялото общество.

Българските медии също няма как да избягат от своята отговорност. Свободата на словото означава ли да се дава трибуна на всеки?

Може ли да се дава думата еднакво и на професора по география и на онзи, който твърди, че земята е плоска, както коментира наскоро един от водещите ни медицински специалисти.

Досега простотията бъркаше само в джоба ни. В момента директно вреди на здравето ни.

Какво още трябва да ни се случи, за да поумнеем?