Тричленен състав на ВАС оставя без разглеждане като недопустима жалбата срещу регистрацията на кандидатпрезидентската двойка - Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе заради "уседналостта" на известната журналистка.

Жалбата бе от ВМРО, представлявана от лидера си Красимир Каракачанов, и се "позовава на статии и интервюта", че не е живяла трайно в България в последните години.

ЦИК пък, която се явява ответник в това дело - тъй като се атакува неин акт, изобщо не е изразила становище, научаваме от съда.

Тричленният състав с председател Кремена Хараланова и членове Любомира Мотова и Мира Райчева (докладчик) постановява, че... 

"Съобразно разпоредбата на чл. 321, ал.3 от ИК отказът за регистрация на президент и вицепрезидент на републиката може да се обжалва пред Върховния административен съд, от което следва, по аргумент от противното основание, че позитивното решение на ЦИК - това за регистрация на президент и вицепрезидент, не подлежи на съдебно оспорване."

Просто казано съдиите обясняват, че жалбата на "патриотите" е подадена срещу акт, който не подлежи на съдебен контрол.

"Наред с това, съдът намира, че за жалбоподателя липсва законово защитен правен интерес да обжалва регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за кандидати за президент и вицепрезидент. В случая оспорващата страна не установява наличието на пряк и непосредствен личен интерес от обжалване на административния акт."

Съставът доуточнява, че от акта с регистрация на кандидат-президентската двойка за подаващия жалбата няма как да е последвало "неблагоприятно засягане"  - затова и партията на Каракачанов няма правен интерес.

Решението му не подлежи на обжалване.

От ВМРО, които и друг път са били "правно острие" в сходни напрегнати политически ситуации, твърдят:

"Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон."

Самата Касимова пък контрира:

"През всичките тези години съм живяла дори повече от шест месеца всяка година в България, така че тези нападки са безпочвени. Съпругът ми Стефан имаше бизнес в чужбина, занимаваше се с отдаване на къща под наем в туристическия сезон и редовно пътувах, за да го виждам и да му помагам. Първо в Менорка, после във Франция. Но работата и децата ми бяха в България, така че не съм напускала трайно страната."