Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тричленен състав на ВАС оставя без разглеждане като недопустима жалбата срещу регистрацията на кандидатпрезидентската двойка - Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе заради "уседналостта" на известната журналистка.

Жалбата бе от ВМРО, представлявана от лидера си Красимир Каракачанов, и се "позовава на статии и интервюта", че не е живяла трайно в България в последните години.

ЦИК пък, която се явява ответник в това дело - тъй като се атакува неин акт, изобщо не е изразила становище, научаваме от съда.

Тричленният състав с председател Кремена Хараланова и членове Любомира Мотова и Мира Райчева (докладчик) постановява, че... 

"Съобразно разпоредбата на чл. 321, ал.3 от ИК отказът за регистрация на президент и вицепрезидент на републиката може да се обжалва пред Върховния административен съд, от което следва, по аргумент от противното основание, че позитивното решение на ЦИК - това за регистрация на президент и вицепрезидент, не подлежи на съдебно оспорване."

Просто казано съдиите обясняват, че жалбата на "патриотите" е подадена срещу акт, който не подлежи на съдебен контрол.

"Наред с това, съдът намира, че за жалбоподателя липсва законово защитен правен интерес да обжалва регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за кандидати за президент и вицепрезидент. В случая оспорващата страна не установява наличието на пряк и непосредствен личен интерес от обжалване на административния акт."

Съставът доуточнява, че от акта с регистрация на кандидат-президентската двойка за подаващия жалбата няма как да е последвало "неблагоприятно засягане"  - затова и партията на Каракачанов няма правен интерес.

Решението му не подлежи на обжалване.

От ВМРО, които и друг път са били "правно острие" в сходни напрегнати политически ситуации, твърдят:

"Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон."

Самата Касимова пък контрира:

"През всичките тези години съм живяла дори повече от шест месеца всяка година в България, така че тези нападки са безпочвени. Съпругът ми Стефан имаше бизнес в чужбина, занимаваше се с отдаване на къща под наем в туристическия сезон и редовно пътувах, за да го виждам и да му помагам. Първо в Менорка, после във Франция. Но работата и децата ми бяха в България, така че не съм напускала трайно страната."

 

Коментари

.....

О! Ти да видиш! Формални процедурни хватки. Така ще градим новия морал в политиката. Евала!

МВРО

Ченгетата от КДСарската хунта правят всичко възможно да блокират единствените проевропейски кандидати, същото е и с ДБ в Стара загора... Радостното е, че червения шопар, македончето от Русе пак ще духа супата, барабар с цялата си корумпирана клика... Жалки продавачи на паспорти.

ПП "Продължаваме измамата"

За нас Конституцията не важи! Не важи за РРадев и за Панов и НПО-шките ...

Покъртително!

А кой е гледал децата на непеошната матрона цели 6 месеца в годината? Другите деца спретнати, чисти и с написани домашни, а гаврошчетата на Моасето зафърлени на баби и съседки половин година? Същото и с "работата" на лелята - 6 месеца "работа", 6 месеца платрн отпуск да сменя чаршафите на гостите в къщата у френско. Безогледното лъгане стана стандарт в политиката.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.