Журналистката и писателка Мария Касимова-Моасе ще е кандидат за вицепрезидент в двойка с Лозан Панов. Това съобщи самият той в събота. Председателят на ВКС ще бъде издигнат от инициативен комитет около "Правосъдие за всеки". Касимова е популярно име в медийното пространство.

При представянето ѝ Панов посочи, че тя ще се занимава с въпроси, свързани със социалната дейност и със свободата на словото в България. 

Мария Касимова е завършила българска филология в СУ "Св. Климент Охридски", работила е като журналист в Българската национална телевизия, в. "Стандарт", "24 часа", "Сега" и др. 

Тя беше редактор в няколко списания като "Едно", "Elle", "НеЯR", редовен колумнист е в онлайн медии като Webcafe и "Площад Славейков". Работила е като консултант по комуникации, етикет и протокол.

През последните години тя издаде три книги с публицистика и художествени произведения - "Близки срещи със смесени чувства", "Балканска рапсодия", "Записки от Шато Лакрот". 

Мария Касимова е родена през 1969 г. в семейството на големия български актьор Хиндо Касимов (1934-1986). Майка е на две дъщери. Съпругът й е бившият френски журналист Стефан Моасе.