ВМРО оспори пред Върховния административен съд (ВАС) кандидатурата за вицепрезидент на Мария Касимова-Моасе, тъй като според партията на Красимир Каракачанов тя не отговаря на условието за уседналост. Тя е подгласничка на независимия кандидат за президент Лозан Панов. 

"Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон", съобщават от ВМРО.

Според Конституцията „за президент може да бъде избиран български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните пет години в страната“. Според тълкувателно решение на Конституционния съд това означава, че „български гражданин, кандидат за президент, е живял последните пет години в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията, когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора. За живеене в страната по смисъла на чл. 93, ал. 2 от Конституцията се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.“

Самата Мария Касимова-Моасе вече заяви пред Клуб Z, че категорично отговаря на условията за уседналост.

"През всичките тези години съм живяла дори повече от шест месеца всяка година в България, така че тези нападки са безпочвени. Съпругът ми Стефан имаше бизнес в чужбина, занимаваше се с отдаване на къща под наем в туристическия сезон и редовно пътувах, за да го виждам и да му помагам. Първо в Менорка, после във Франция. Но работата и децата ми бяха в България, така че не съм напускала трайно страната. 

Малката ми дъщеря беше на 15 години, учеше в Американския колеж, грижех се за нея, присъствала съм дори на всяко тържество. Голямата бе вече на 21. Всеки месец преподавах своите курсове по етикет в България, плащала съм си данъците в България, така че няма как да бъда обвинена, че не съм била достатъчно дълго време в страната", каза Мария Касимова-Моасе.