Руската федерация заплаши да блокира най-големия сайт за видеосподеляне в света - YouTube, след като платформата изтри немскоезичните канали на руската телевизия RT, управлявана от Кремъл, съобщи Ройтерс.

YouTube вече заяви, че каналите на телевизията, която се казваше Russia Today, преди да се ребрандира с не толкова очевидно пропагандно име, са нарушили политиката за дезинформация на сайта.

Според руското външно министерство това е "безпрецедентна информационна агресия" срещу руската държава, която финансира RT.

Регулаторът Роскомнадзор пък е пратил призив до Google, собственик на YouTube, да отмени ограниченията. И заплаха - в противен случай Русия може да блокира частично или напълно достъпа до YouTube.

"Има признаци, че законите на Руската федерация са били нарушени, нарушени доста грубо, защото това, разбира се, включва цензура ивъзпрепятстване на разпространението на информация от медиите", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Москва заплашва и германските медии и държава, тъй като според тях действията на YouTube са станали с тяхното мълчаливо съгласие.

"Това е решение на YouTube, основано на правила, създадени от YouTube. Това не е мярка на германското правителство или други официални организации", каза говорителят на германското правителство Стефан Зайберт пред репортери.

В последните няколко години режимът на Путин всячески се опитва да използва поводи за капсулизиране и ограничаване на руснаците в рамките на контролирания от Кремъл интернет. Руските социални мрежи са най-популярни, а чужди платформи и услуги като Twitter, Google, Apple и пр. биват ограничавани - или се иска от тях да свалят неудобно за Кремъл съдържание.