Русия разкритикува Германия за предполагаемо налагане на ограничения срещу руската държавна телевизионна компания "Ар Ти" (RT) и в отговор заплаши да ограничи дейността на германски медии в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Призоваваме Берлин с цялата сериозност да осигури нормалното функциониране на RT", заяви пред ДПА говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Говорителката каза, че банки в Германия отказват да открият бизнес сметка на RT заради натиск от страна на властите, и призова всички ограничения върху телевизията да бъдат вдигнати.

"Иначе ще бъдем принудени да предприемем твърди контрамерки за работещите в Русия германски медии", каза Захарова, но не даде повече подробности. "Все още се надяваме на приятелско решение", заяви говорителката и добави, че Германия засега не е реагирала на критиките.

Русия критикува факта, че банката, която се грижи за финансите на RT възнамерява да закрие сметката на телевизията до края на май. Десетки германски и международни банки отказват да сътрудничат с телевизионния канал, добави Захарова.

Русия заяви също, че политическият натиск се е увеличил, след като бе съобщено, че немскоезичната онлайн версия на RT ще се превърне в телевизионен канал. Според съобщения това трябваше да стане през декември, но все още не е издаден лиценз.

RT е критикувана за това, че е станала част от пропагандната машина на Кремъл. Каналът е собственост на притежаваната от държавата информационна агенция "Россия Сегодня".