Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Техногигантите Apple и Google създадоха опасен прецедент днес, в началото на руските местни и парламентарни избори, като премахнаха приложението Smart Voting (Умное голосование) - концепция на Алексей Навални за намаляване на доминацията на управляващите в страната.

Smart Voting е приложение за тактическо гласуване - в момента "Обединена Русия", партията на Путин, държи здраво властта почти в цялата страна, в много региони заради разпокъсаната опозиция. Приложението съветва избирателите как да гласуват в своя район, така че да обединят протестния вот и да доведат до загуба за путинистките кандидати.

Според Русия приложението е незаконно - и още две седмици преди вота поискаха от големите търсачки да махнат фразата "Smart Voting" изцяло на руска земя. А дни преди вота атакуваха и директно приложението, като заплашиха Google и Apple със солени глоби, ако не го премахнат от своите магазини за приложение - Play Store и App Store.

Същевременно снощи ботът Smart Voting в платформата Telegram, имащ същите функции като приложението, бе атакуван от хакери в стремеж да бъде свален.

Оправданието на Apple и Google е, че приложението е нелегално в Русия, а антикорупционната организация на Навални е обявена за екстремистка. Вероятно не глобата плаши две от най-богатите компании в света - те ежедневно преглъщат наказания от стотици милиони от европейските регулатори. Притеснява ги евентуалното пълно затваряне на Русия за техните услуги. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.