YouTube временно забрани на Sky News Australia, която е притежавана от Рупърт Мърдок, да качва ново съдържание поради разпространяването на дезинформация за пандемията от коронавирус, съобщи Си Ен Ен.

Според платформата, чийто собственик е Google, срещу медията е изпратен сигнал за неподходящо съдържание ("strike") миналия четвъртък. Това й пречи да публикува видеоклипове или видео съдържание на живо за една седмица.

При три сигнала за период от 90 дни каналът на медията ще бъде окончателно премахнат.

Говорител на YouTube не разкри кои видеоклипове от Sky News Australia са нарушили общите условия на платформата, но заяви в изявление, публикувано в понеделник, че "не допускаме съдържание, което отрича съществуването на COVID-19 или което насърчава употребата на хидроксихлорохин или ивермектин за лечение, или предотвратяване на вируса. "

Здравните служби на САЩ предупреждават, че двете лекарства не бива да се използват за борба с коронавируса.

YouTube съобщи, че позволява публикуването на видеоклипове, в които наред с разпространените от Sky News Australia твърдения, все пак е представена гледната точка на повечето специалисти. Но в маркираното за вредно съдържание на медията на Мърдок тя е отсъствала.

Sky News Australia отвърна в изявление, че "категорично отхвърля твърденията, че всеки водещ е отричал съществуването на COVID-19 и такива видеоклипове никога не са публикувани или премахвани".

Sky News Australia се управлява от дъщерно дружество на News Corp Australia, собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок. Каналът, известен със своите консервативни коментатори, има 1,86 милиона абонати в YouTube.

В неделя изданието публикува онлайн статия от своя дигитален редактор Джак Хоутън, който твърди, че решението е "смущаваща атака срещу способността да се мисли свободно".

"Сред видеоклиповете, които се считат за неподходящи за обществената консумация, има дебати относно това дали маските са ефективни и дали локдауните са оправдани, ако се вземат предвид техните неблагоприятни последици за здравето", пише Хоутън.

Той допълни, че налаганите цензури от технологичните гиганти се дължат на политическите пристрастия на коментаторите.

YouTube настоява, че чрез политиките си цели да "предотврати разпространението на дезинформация за COVID-19, която може да причини вреда в реалния свят".

"Ние прилагаме нашите политики еднакво за всички, независимо кой публикува видеата", увери говорителят.