Няма пречки да тръгне по същество първото от няколко дела срещу "руски шпиони" - това срещу Николай Малинов, Това ще стане на 16 октомври, бе решено днес на предстартовото, т.нар. разпоредително заседание.

От прокуратурата специално отбелязват този факт. Иначе казано - обвинителният акт не е върнат от Специализирания съд заради съществени процесуални нарушения.

Малинов бе обвинен от Специализираната прокуратура по Глава първа от НК за държавна измяна, за това, че "се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна", Касае се за прокремълските Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания

От държавното обвинение заявяват, че са проведени разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. А в рамките само на съдебното дело предстои да се разпитат 40 свидетели.

Още при анонсирането на историята тогавашният зам.главен прокурор Иван Гешев изтъкна, че политикът и бивш издател на "Дума" подготвил проект "България" за смяна на ориентацията на държавата от евроантлантизма към Русия.

Това бе и едно от делата, по които прокуратурата избрано публикува части от събраните си доказателства - в интерес на обществото да е информирано. От обвинението обаче отпадна (или поне така е известно публично) Юлий Борисов - журналист, бивш главен редактор на "Дума" и секретар на движение "Русофили". Така Малинов остава сам "шпионин" в твърдяната престъпна структура.

Около обвинението тече и паралелен не по-малко интересен сюжет. При срещата си с Бойко Борисов на 26 ноември 2019 г. бившият вече президент на САЩ Доналд Тръмп специално повдигна темата - как човек с такива обвинения е пуснат от български съд да посети Русия.

Оказа се, че Малинов, докато търпи мярка "забрана за напускане на страната", е подал писмено искане до съда, и съдия Андон Миталов го е пуснал под условие - само за наколко дни, да получи орден от Владимир Путин. Миталов обаче, който се произнася по съвсем нормална мярка, в рамките на служебните си задължения, стана обект на първата оповестена забрана на САЩ за българин да не посещава страната им по закона "Магнитски".

Оттогава пък ВСС, който никога не е наказвал Миталов за нищо, видимо се чуди какво да го прави. Като за последно... му искаха 20% намаление на заплатата, в отговор на американските санкции. Развитието предстои другата седмица.

Донякъде парадоксално е, че в момента Малинов е издигнат и за кандидат-президент от партия „Русофили за възраждане на отечеството“.

„Това, което ни отличава от другите, е, че на каузите, с които говорим за мир и сътрудничество, симпатизират и леви, и десни хора. Смятам за успех това, че ще се явим като контрапункт на тази вакханалия и простащина, които царят“, каза по-рано днес пред БНР той.

Партията ще се яви самостоятелно на парламентарните избори. Традиционните ценности – силна държава и многополюсен свят, мир и сътрудничество между Изтока и Запада били приоритетите на Малинов и подкрепящите го.

Ето и съобщението от днес на прокуратурата:

Съдебният процес срещу обвинен от Специализираната прокуратура за шпионаж започва по същество на 26.10.2021 г.

Съдебният процес срещу Н.М., обвинен от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна, ще започне по същество на 26.10. 2021 г.

Това реши Специализираният наказателен съд днес, 28.09.2021 г., в открито разпоредително заседание по делото, след като прие, че не са налице процесуални пречки за начало на съдебното дело.

Обвинителният акт срещу Н. М. бе внесен в Специализирания наказателен съд на 23.06.2021 г. Той е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).

В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване.

В рамките на съдебното следствие предстоят разпити на близо 40 свидетели.