Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Н. М. – лидер на политическа партия, за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна."

Това гласи съобщение на държавното обвинение от тази сутрин. И обяснява, че "в хода на разследването са проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени са две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи."

Зад инициалите по всяка вероятност стои Николай Малинов - бивш дългогодишен председател на "Движение Русофили", а сега лидер на партия "Възраждане на отечеството", която се явява на изборите на 11 юли заедно с новата формация на бившия премиер Жан Виденов в коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република". Самият Малинов е водач на листата на коалицията във Велико Търново. Като кандидат на вота в момента би трябвало по закон да е с имунитет срещу наказателно преследване. 

Че разследването срещу Малинов, което е от 2019 г., скоро ще влезе в съдебна фаза се разбра, когато през февруари тази година адвокатът му бе поканен да се запознае с материалите по делото. Преди близо 2 години за акцията срещу тогавашния председател на Движение "Русофили" съобщи лично Иван Гешев, тогава все още зам.-главен прокурор. Разследващите пък твърдяха, че са открили докладна записка на Малинов, в която подробно описва как геополитическата ориентация на България може да променена от прозападна на проруска. Имало и конкретни стъпки как да стане това. В документа се описвало и как ключови предприятия, които преди фалита на КТБ бяха под контрола на Цветан Василев, трябвало да останат в руската орбита. 

Малко след като бе арестуван и пуснат под гаранция, Малинов бе в Москва, за да получи орден от президента Владимир Путин. Съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон заради данни за корупция.

Досъдебното производство е образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК. Предстои разпоредително заседание на съда.

 

 

Ключови думи

Коментари

Рундю пикае газ

Ескадрила спиртовози на път да бомбардират прокуратурата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.