Николай Малинов, лидерът на движение "Русофили", който е обвинен в шпионаж в полза на Русия, обвини днес българските власти, които по думите му "поддакват" * на Съединените щати, че унижават България.

В интервю в студиото на Би Ти Ви тази сутрин той определи обявената вчера американска визова забрана за съдия Андон Миталов като част от "хибридна война" от страна на САЩ, чиято цел е да превърне България във "фронтова държава", влошавайки традиционно добрите ѝ отношения с Русия. За това по думите му допринася и изгонването на трима руски дипломати от страната ни, които прокуратурата също обвини в шпионаж.

"Тези, които се държат по този поддакващ начин с американското правителство унижават България. Не може Америка да осъди някого, ако българският съд не го осъди", каза Малинов.

Малинов каза, че не вижда доказателства, които да обосноват забраната, наложена от Държавният департамент на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов и на семейството му с мотива, че той е замесен в корупция. Миталов е магистратът, позволил на Малинов да пътува до Москва, за да получи награда от руския президент Владимир Путин, когато беше вече обвиняем за шпионаж. Главна прокуратура сезира Инспектората на Висшия съдебен съвет по повод на това решение.

Малинов е вън от ареста, след като плати 50 000 лева гаранция. Той я нарече "достатъчно наказание" и се оплака, че пречела на работата му, която е свързана с пътуване зад граница. Малинов каза, че наскоро друг съдия от Специализирания наказателен съд е отхвърлил друга негова молба да пътува за Русия по покана на руския патриарх Кирил и на международното издания "Монд дипломатик". По думите му той лично не познава Миталов и е контактувал с него чрез адвокатите си.

"Процедурата е устроена така, че обвиняемият няма връзка с това кой е определя съдията", каза Малинов. "Тодзи ксъдия аз не го познавам. Миналата седмица в същия този съд друг съдия отказа да пътувам".

В сигнала си до инспектората прокуратурата твърди, че Миталов неправомерно е вдигна забраната на Малинов да пътува в чужбина, без той да я е обжалвал, както изисква Наказателнопроцесуалният кодекс.

"Моите адвокати твърдят, че процедурата е такава и че са питани прокурорите", каза Малинов. "Не е ясно дали съдия Миталов е атакуван заради случая с моето награждаване или с някакъв друг случай.. Ако има доказателство за неговото корумпиране или зловредно влияние, моля да да покажат документите".

"От това, което се показва от г-н (Майк) Помпео (държавен секретар на САЩ - б.р.) не ясно за какво се налага това наказание (забраната на Миталов да влиза в САЩ - б.р.)... Защо изобщо Америка се занимава с този въпрос? Откъде накъде Америка раздава правосъдие?", добави той.

Малинов за пореден път отхвърли обвиненията, че е работил в полза на друга държава.

"Този който може да определя … е българският съд и аз съм убеден, че българският съд ще вземе справедливо решение", каза той.

Отрече и да е възнамерявал да се укрие в Русия от българското правосъдие. 

"Защо се върнах тогава?", каза той за пътуването си до Москва. "Как ще се укрия като преди два месеца се върнах ? Аз съм български патриот, аз съм български политически деец и искам да работя в България".

 

Той заяви, че "не може да се говори за зловредно влияние" на организацията му и че тя е "полезна за българо-руските отношения ".

Фронтова държава

Изгонването на руските дипломати е "част от хибридна война", която цели превръщането на България във "фронтова държава - независимо дали става дума за хибридна, студена или гореща война", каза Малинов.

"Засега Русия отговори по един брилянтен начин: те ги гонят, а Русия награждава с ордени тези, които работят с тях", добави той.

 

Лидерът на "Русофили" представи целите на движението като проевропейски.

"(Френският президент Еманюел) Макрон също смята, че Европа е по-силна с Русия, (германската канцлерка Ангела) Меркел също смята, че Европа е по-силна с Русия", заяви той.

Той нарече американската ограничителна мярка спрямо Миталов "внушение, което цели разваляне на българо-руските отношения".

Малинов каза, че продължава да поддържа редовни връзки с бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и безнесмена-спонсор на руски националистически движения Константин Малофеев, но отрече да се е чувал с издирвания от правосъдието бивш собственик на КТБ Цветан Василев, който живее в Сърбия.

"Очаквам с нетърпение доказателствата", че Русия пази Цветан Василев, каза Малинов в задочен коментар на вчерашното твърдение в този смисъл на главния прокурор Иван Гешев.

______________________________

* От руски "поддакивать" - да се съгласяваш с всичко, да се държиш угоднически