Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е с повдигнато обвинение за шпионаж, а ДАНС е издала забрана за срок от 10 години за влизане в България на руския генерал Леонид Решенитков. Това обяви на специален брифинг главният прокурор Сотир Цацаров. 

Обвинението срещу Малинов е по чл. 105, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: 

"Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години."

Николай Малинов е пуснат под гаранция от 50 хил. лв. и има забрана да напуска страната. 

По думите на главния прокурор държавното обвинение и ДАНС са започнали разследване за пране на пари и трансфер на финансови средства, с които две неправителствени организации в Русия са осъществявали влияние върху българския политически и обществен живот. Сотир Цацаров посочи, че става дума за Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания (организацията се ръководeше до 2017 г. от пенсионирания генерал от руското разузнаване Решетников, бел ред.). В процеса на разследването, в което е участвало и финансовото контраразунаване, службите са стигнали до Николай Малинов.

Според Иван Гешев Малинов осъществява състава на члена за шпионаж защото:

"Се е поставил в услуга на две организации, за да им служи като шпионин, като не е извършил престъплението по чл. 104." т.е не е събирал и предоставял на чужда държава или на  представляваща държавна тайна".

Той е приел "срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на двете организации", смятат още обвинителите.

Заплащането идвало както за Малинов и притежаваните от него търговски дружества, така и за "финансиране на различни мероприятия с въздействие върху българската политика". 

При вчерашните обиски е открита докладна записка на руски език относно „необходимата геополитическа преориентация на България" или "това, което ние наричаме "Проект "България".

Тя съдържала обзор каква е ситуацията и какви мерки трябва да бъдат взети да се промени насочеността от Западния свят към Руската федерация.

Целта е „геополитическа преориентация на България на основата на Православието и славянската култура и традиция".

Малинов е описал 5 основни направления:

- дейност на неправителствения сектор

- създаване и поддържане на интернет сайтове 

- създаване на собствен тв канал.

- създаване на влиятелен аналитичен център

- създаване на партия, която ще позволи постепенно прерастване в масова електорална сила.

Следвало също така да се въздейства върху политическия живот у нас „не явно, а по таен начин“.

За 3 години са документирани 30 негови пътувания в Русия и срещи с руския олигарх Константин Малофеев, както и с Леонид Решетников.

В цялата схема бил намесен и Цветан Василев, който предлагал за продан „активи на КТБ Груп - предприятия, създаващи около 9 % от БВП на България“.

Малинов, Решетников, Малофеев и Цветан Василев

Били са документирани срещи между Малинов, Константин Малофеев  и Цветан Василев.

Движение "Русофили" и особено неговият председател Николай Малинов и бивш депутат от БСП (напуска соцпартията през 2015 г., защото не била достатъчно русофилски настроена) се смятат за топлата връзка с ген. Леонид Решетников, бивш шеф на информационно-аналитичното управление на външното разузнаване на Русия, и руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна, но в България е по-познат с връзките си с бившия банкер Цветан Василев.

Името на Решетников особено нашумя около президентските избори в България и ролята му около лансирането на кандидатурата на сегашния държавен глава Румен Радев. Преди време генералът предизвика политически скандал в България, когато се завъртя интригата, че на среща с Корнелия Нинова той е препоръчал на БСП да издигне за президент Радев - нещо, което Нинова твърдо отрече.

През 2015 година Малинов и Малофеев искаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев обяви, че връзката му с Малинов е "много близка" - и предсказа "брилянтно бъдеще" за русофилите.

На последните парламентарни избори през 2017 г. Малинов се кандидатира за депутат от листата на "Обединени патриоти".

И малко "патриотичност" от Гешев

Заместник главният прокурор и единствен кандидат за главен прокурор Иван Гешев използва случая да дръпне и нещо като кратка предизборна реч, в която успя да обясни какъв голям патриот е той самият.

Само по съвпадение денят, в който той и прокуратурата поведоха войната срещу руските шпиони има протест срещу неговата кандидатура, който е организиран от "Правосъдие за всеки".

"За мен единствената разделителна линия в българското общество следва да бъде дали обичаш страната си или не я обичаш. Дали си българофил или българофоб? Аз и тези, които стоим пред вас не мразим никого и нищо. Ние обичаме родината си България, защитаваме българския национален интерес и спазваме българските закони", заяви Гешев.

По-рано пред БНР Атанас Атанасов, бивш ръководител на Националната служба "Сигурност" и съпредседател на "Демократична България",  коментира, че "става въпрос за предизборни маневри на двама души – (Бойко) Борисов и (Иван) Гешев".

"Тази история е абсолютен кьорфишек. Борбата е за сърцата и умовете на определен кръг хора и то особено на евроатлантически ориентираните на предстоящите избори да подкрепят Борисов", смята Атанасов.

Коментари

.

а бе,къде е йонов?

:)

Йонов не знам, но Йончева е в кашата. А местака е до уши. :) И да припомним: "Семейство Василеви: Моника Станишева ни предлагаше да пазаруваме медии" https://clubz.bg/57997-semejstvo_vasilevi_monika_stanisheva_ni_predlagashe_da_pazaruvame_medii
true lies's picture
true lies
truelies

Нищо в "петте стъпки"

не е забранено или незаконно. Това е изблик на отчаяние от страна на кампанията на Герб, която няма с какво да рекламира крадливата Йорданка след три мандата грабежи и некадърност.
 's picture

Rhapsody of fire

Глупости

Сигурно съм последният, който ще защитава русофили, но така описаните обвинения на прокуратурата звучат повече от неубедително за извършено престъпление по 105 НК.
 's picture

Petyo9

Напълно е прав

ген. Атанасов - предизборна PR-кампания и пушилка за отвличане на вниманието на обществото от предстоящите протести. Но това прилича също и на нервно, некоординирано движение причинено от отчаяние. Сякаш никой и никога не е чувал дори, че половината кадри и на ДАНС и на прокуратурите са също шпиони на Русия! Гарван гарвану око не вади. Тъй, че или ще го оправдаят или той не е шпионин, но ще изгори като пиперка със син пламък за да освети с родолюбив ореол Иван Гешев.
 's picture

Petyo9

Ето какво

казва Олег Гордиевский бивш висш ръководител на КГБ, в момента в изгнание: "Вие много добре знаете, че по времето на соц-а във всяко ваше министерство имаше т. нар. съветски съветник с ранг на зам. министър. Никой в държавата ви (става въпрос за България в цялото интервю) нямаше право да отказва каквато и да било информация на съветските съветници. Включително и такава с най-строг гриф на секретност. Те, от своя страна, веднага препращаха всичката информация в Кремъл, където цял многоброен щаб от висококвалифицирани кадри я анализираше класифицираше и архивираше. Много често самият български министър нямаше чак толкова пълна информация за повереното му ведомство, отколкото имаше Москва. В началото на 90-те, във връзка с разпадането на СССР, тези съветски съветници останаха безпризорни. Никой не ги търсеше за нищо и никой не ги контролираше. Някой от тях продължаваха да изпращат информация на стария адрес, но това беше по-скоро израз на добра воля, а не на задължение. Едно от първите неща които Путин направи още щом взе властта, бе да сложи ред в системата на съветските съветници. И не само това - той изцяло реформира и реорганизира системата. Въведе железен ред и дисциплина, координация и субординация. Също така разшири системата като вербува много нови кадри, предимно от български етнически произход (русофилите за които иде реч). Старите кадри останаха още известно време за да предадат опит на по-младите си колеги, както и да ги внедрят в различни ведомства на държавата ви. Сега те са навсякъде. Сега във вашата държава работи мощна руска резидентура съставена от 200 клетки, от 3 до 20 души всяка, командвани на място от руски генерал. Те са внедрени във всичките ви държавни институции и ведомства, включително и в тайните служби, в армията, в полицията и в институциите пряко отговарящи за сигурността на държавата ви (вероятно е имал пред вид ДАНС). Сега, както количествено, така и качествено - пред вид възможностите на новите технически средства за комуникация, информационният поток от България към Кремъл е в пъти по-мощен и по-плътен отколкото по времето на соц-а." Интервюто е взето пряко в ефир в "Свободна Зона" от Георги Коритаров преди няколко години. Пред вид тази информация можем да считаме, с голяма доза сигурност, че тази конкретна проява на СП и на ДАНС е предизборна PR-кампания и създаване на фонов шум за отвличане вниманието на обществото от значимите теми на деня
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Шпионажът в България в полза

Шпионажът в България в полза на Русия съществува още от времето на Българското възраждане. Русия бди българите без нея да не образуват държава и тази държава да не поеме по по-добрия европейски път на развитие. Още тогава русите са знаели с какво закусват, обядват, вечерят по-будните български семейства. Манията за световна политическа хегемония на Русия на базата на православното християнство, което според руските апологети е единствената права вяра и всички славяни под руска шапка /панславизъм/ , са били силен могив Русия да поддържа широкообхватна шпионска мрежа, широкомащабна хибридна война,от която не малко държави и континенти дори са стресирани. А що се касае до България, тя е центъра на всички руски имперски гадости, разбойнически структури, организации, издевателства. В Русия няма политически морал. Тази мръсна дейност срещу Отечеството се извършва основно от русофилите, политически паразити-българоядци под руско крило.

Калин

И децата в целодневните детски градини знаят , че Русия не е спряла да си вре носа в българската политика, защото не са я напуснали имперските мераци. Само, че вече и съседите и не я искат, и Украйна и Грузия и Армения не искат и да ги чуят.

Калин

Този платен тъпунгер не е единствен ! И Сидеров ходи в Москва да му закачат значки. Това са руски гъзоблизци и ибрици, има ги и в Полша, Чехия и Унгария ! Руснаците имат специална програма и бюджет за подобни мекотели, които да прокарват руската имперска политика в Източна Европа. Ето какво пише един световно известен руски режисьор : Россия. А.Кончаловский : "Искам да ви напомня някои невероятни факти и цифри, от които става ясно , че Русия в много отношения не е в Европа и дори в Азия по отношение на корупцията, на продължителността на живота, начина на живот, липсата на нормална инфраструктура, нивото на инвестиции в областта на науката и други подобни, ние сме - в Африка. Нищета в России растёт с каждым годом."

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.