Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На произведен днес референдум швейцарците одобриха с голямо мнозинство узаконяването на еднополовите бракове в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

64,1 процента от участниците в допитването са подкрепили мярката, показват окончателните резултати. Мнозинството от избирателите дори в най-консервативните кантони са гласували за легализиране на еднополовите бракове.

Законодателните промени ще позволят на еднополовите двойки в Швейцария да сключват брак и да осиновяват деца. Женените двойки лесбийки ще могат да имат деца, като получат достъп до дарена сперма - право, което в момента имат само хетеросексуални двойки.

Освен това ще стане по-лесно за чужденци, сключили брак в чужбина с хомосексуалини швейцарски граждани, да кандидатстват за швейцарско гражданство.
Швейцария е една от последните държави в Западна Европа, които все още не са узаконили еднополовите бракове.

Националният парламент вече прие съответното законодателство. То обаче бе оспорено от противници, които искаха бракът да си остане съюз между мъж и жена. Те свикаха референдум по въпроса - обичайна практика в Конфедерацията.

Швейцарската министърка на правосъдието Карин Келер-Зутер изрази очакване първите еднополови бракове в страната да бъдат сключени на 1 юли догодина.

През 2001 г. Нидерландия стана първата западноевропейска държава, узаконила еднополовите бракове. Тя бе последвана от повечето страни в региона, включително от Франция през 2013 г. и от Германия през 2017 г.

На друг референдум днес швейцарците отхвърлиха с 64,9 процента от гласовете предложение за повишаване на данъците върху доходите от банкови влогове и акции. Допитването бе свикано по искане на младежката организация на Социалдемократическата партия. Правителството и бизнес кръговете се обявиха против предложението с аргумента, че ще навреди на икономиката.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.