ЕС трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват ЛГБТ при упражняването на основните им права. Браковете между такива хора, сключени в една страна членка, трябва да бъдат признати и в останалите.

А Европейският парламент трябва да наложи санкции на Полша, Унгария и Румъния за нарушаване на европейските ценности.

Това се казва в резолюция на Европейския парламент в Страсбург, приета днес с приета с 387 гласа "за", 161 "против" и 123 "въздържал се".

• Българските евродепутати гласуваха разнопосочно. „За“ бяха тримата ни представители от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), Радан Кънев от „Демократична България“:ЕНП и двама от общо петимата социалисти – Елена Йончева и Сергей Станишев. „Против“ бяха „консерваторите“ Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, както и Асим Адемов, Александър Йорданов, Ева Майдел и Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП. Въздържаха се Андрей Ковачев и Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП).

ЛГБТ трябва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото на свободно движение навсякъде в ЕС, настояват евродепутатите.

Браковете или регистрираните партньорства, сключени в една държава членка, следва да бъдат признавани във всички тях по еднакъв начин. Съпрузите и партньорите от един и същи пол трябва да бъдат третирани по същия начин като разнополовите двойки.

Депутатите призовават Европейската комисия да предприеме действия по правоприлагане срещу Румъния, където правителството не е актуализирало националното законодателство, за да отрази решение на Съда на ЕС, свързано с еднополово партньорство.

Резолюцията също така призовава всички страни от ЕС да приемат лицата, посочени в акта за раждане на детето, за негови законни родители.

Членовете на ЕП искат ЛГБТ семействата да имат същото право на събиране на семейството като разнополовите двойки и техните семейства. За да се гарантира, че децата няма да останат без гражданство, когато семействата им се местят между държавите членки, семействата трябва да бъдат третирани еднакво в целия Европейски съюз.

Депутатите изтъкват и дискриминацията, на която са подложени ЛГБТ общностите в Полша и Унгария. Парламентът призовава за по-нататъшни действия от страна на ЕС срещу тези две държави. Става дума за процедури за установяване на нарушения, съдебни мерки и бюджетни инструменти.