Закриването на специализираното правосъдие остава все така мираж и се оказа по-трудно за депутатите дори от актуализацията на бюджета, съпътствана от 4-дневни скандали и драматични обрати. По всичко личи измененията в Закона за съдебната власт, предложени от „Демократична България“ още в рамките на краткия живот на 45-ото Народно събрание, може и никога да не видят второ четене в пленарната зала, тъй като и след днешното 4-часово заседание на правната комисия не бяха приети дори на първо. Въпросната комисия опита безплодно вече ен на брой пъти да разгледа текстовете, в това число вчера по тъмни доби. Постигнатото до момента – ненужно разтягане на локуми, прекъсвания заради процедурни въпроси, свикване на заседания „на крак“ - в почивките на пленарната зала, бламиране на кворума от страна на ГЕРБ и ДПС. 

Същата бе съдбата и на насроченото днес за 10 ч заседание на комисията, първа точка от която не бе ЗСВ, а далеч по-маловажния, но все пак считан за знаков проект, с който Бюрото по защита на свидетелите, известно като „преторианската гвардия на Иван Гешев“ минава под шапката на правосъдното министерство. Какво се случи с проекта, ще прочетете малко по-долу. Но заявката за шиканиране и на това заседание бе дадена още в самото му начало с яростна атака от страна на ГЕРБ и Движението, довела и до реплика, че явно ще трябва да се звъни на телефона за спешни случаи 112, че да не се даде някоя човешка жертва покрай емоциите.

Разтягането на локумите поде бившата министърка на туризма на ГЕРБ Николина Ангелкова, която обяви цялата тази работа за противоконституционна, защото третият мандат за съставяне на правителство бе върнат на президента, а той все още не разпуска Народното събрание. „Когато в конституцията няма срок, той се счита за незабавен – разтълкува Ангелкова факта, че държавният глава няма срок за разпускане на НС (правилото е за „разумен срок“, б.а.). „Угаждате на Радев и на определени партии – т.нар. на протеста. Да се правят промени в 12 без 5, да се бърза!“ - възмути се депутатката, която докато обвиняваше в изменения в последния момент предложи тук, сега и веднага да се отвори Изборният кодекс за... изменения преди изборите.

Председателят Андрей Михайлов („Има такъв народ“) репликира, че според правилника преди всяко гласуване на първо четене трябва да има обществено обсъждане, а такова за ИК липсва. 

Емоционална както никога бе бившата председателка на същата тази комисия Анна Александрова (ГЕРБ), която по време на цялото заседание демонстрираше високи октави. „В чие чекмедже отлежава ИК, аз не знам, но нямате становище от ВСС по законопроекта, който касае цялата съдебна власт! Важно е, защото касае законопроект чийто обвинителни актове на всички олигарси ще паднат. Да видим как ще гласувате! Снимат ви телевизиите!“, викна тя.

Беше й обяснено, че становище е поискано, но ВСС не е пратил такова и че според правилника липсата му не спира разглеждането на текстовете. И между Александрова и Михайлов се разви следния диалог: 

- Именно вие твърдяхте за прозрачност и публичност. Според правилника ВСС има две седмици за становище!

- А вие за къде бързате с ИК?!

- Осакатихте Изборния кодекс, има огромни проблеми, огромни!

- Осакатихме купения вот...

Един от вносителите на измененията в ЗСВ Атанас Славов констатира - „Да е ясно, че двата малки закона няма да минат. Да е ясно, че тази кампания се води от ГЕРБ и ДПС - заедно и поотделно. Днес ще станем свидетели на всякакви хватки, за да не могат тези проекти да стигнат до зала. Това са проекти, вкарани още в предишното НС. Имаха половин година институциите да дадат становища. Това не е процесуална пречка да продължим“. 

А Хамид Хамид (ДПС) отвърна „любезно“:

„Тук чухме такива неистини и такава нагла арогантност от лице, говорещо за шиканиране, а вчера се изсули като цървул и бойкотира бюджета на НЗОК. Моля хора, които бойкотират бюджета на здравната каса, за да не могат да се приемат пари  за лекарите... Г-н Славов, извинявайте за „цървула“, бях емоционален, но говорите неистини, защото вие вчера шиканирахте“.

„Отвратителен език за комисията по правни въпроси...“, констатира поредседателят.

„Локума“ пак поде Ангелкова. „Правна комисия предизборна среща ли е?“, попита тя, визирайки присъствието на депутатите Мая Манолова и Николай Хаджигенов в залата. Въпреки че като добър юрист, за каквато сама се представя, Ангелкова би следвало да знае, че и нечленове на комисия могат да присъстват на заседанията й. И това й бе обяснено. 

И председателят опита да подложи на гласуване името на законопроекта. Обаче Явор Божанков (БСП) взе думата, за да обяви, че левицата ще подкрепи ЗСВ и да разсее съмненията за първото провалено заседание заради липсата на кворум – висящ на един депутат от левицата. След което Божанков се обърна към ГЕРБ с призива да не горят мостове.

А Александвова пак викна: „Ако имахте доблестта, щяхте да направите правителство. Когато съставите правителство, тогава можете да правите такава радикална съдебна реформа!“

„Срамота е, че нито един законопроект не е излязъл от тази комисия. моля ви, уважаеми колеги, хората очакват съдебната реформа да започне. Измийте си очите, приемете поне един законопроект“, примоли се Манолова.

Но и Ангелкова не се даде, връщайки се към първото си изказване отпреди поне половин час. Обърна се към Божанков: „Като казахте че ще подкрепите, значи ли че сте се разбрали с президента да се наруши конституцията“! Президентът трябва да отговори дали е назначен в нарушение на конституцията Кирил Петков, това трябва да отговори!“.

Този път Михайлов проби и започнаха да се четат текстовете от закона за Бюрото. „Ма какво гласувате! Знаете ли какво гласувате! Четете предложенията! Има стенографи!“ - викна изведнъж Алексанрова с укор към председателят какво чете и какво не. Намеси се и Радостин Василев (ИТН), за да й обясни и получи нова „октава“. 

„Ма защо ми се карате, ще се обадя на 112 заради вас“ - репликира той.

Все пак проектът тръгна по същество и бе приет на второ четене. Но тук присъстващият на заседанието Гешев се опита да даде сериозен отпор, подпомаган от ГЕРБ. Обвинител номер едно дръпна почти същата реч като тази пред журналистите преди заседанието на комисията, като смисълът й трябваше да е следният: свидетелите по наказателни дела щели реално да останат без защита, защото гардовете щели масово да напуснат, да си вземат големите възнаграждения и да преминат към други структури (като тук не се разбра частни ли, в светлия или в сенчестия бизнес, а ако е второто – дали пък и сега моралът им не трябва да бъде поставен под съмнение). С неприкрита злоба Гешев изведе извода: „Ние сме предупредили. Отговорност, пак казвам, няма да носим. Отговорността ще е на Министерство на правосъдието“. Разбирай – ако нещо лошо се случи с някой защитен свидетел.

Полемика имаше и по това дали може да се обжалва отказът на министъра на правосъдието да предостави защита като един вид административен акт. И Гешев, и Николина Ангелкова и Екатерина Захариева (бивши министърки на Бойко Борисов, а втората и вицепремиер по правосъдието) защитаваха тезата, че отказът бил административен акт и едва ли не лицето, на което е отказано защита, щяло да го обжалва в лично качество и така щяло да се издаде. Тоест – да се разбере неговата самоличност и да бъде застрашено. И нито един аргумент от страна на Крум Зарков (БСП), че тук не става въпрос за акт, а за отказ и продължаваща по реда си процедура (отказът се предоставя на съвета по защита и акт на практика няма), че без да е получило защита лицето не е защитен свидетел, т.е. няма издаване на самоличност на лице, на което защита е отказана, не можа да убеди Гешев и неговите защитници. В същия дух като тезата на Зарков бе и тази на Ива Митева („Има такъв народ“).  

„Аз предупреждавам, аз предупреждавам...“, започна пак Гешев. И даде пример за това „какъв е проблемът“ -  как свидетел ще трябва да свидетелства срещу заместник на правосъдния министър и същият този министър ще постанови отказ от даване на защита. 

Полемика имаше и около сградата на Бюрото – може ли автоматично да се прехвърли на министерството или трябва да има решение на ВСС като част от активите на съдебната власт. 

И тук глвният прокурор обвини МП, че „краде имоти на съдебната власт“. Заплаши с поредното сезиране на Конституционния съд и предвиди съдебен спор между ВСС и министерството.

Но това, както се казва, са подробности. Разглеждането на закона за Бюрото, след всички мелодраматични и безсмислени изказвания, продължи до около 13 ч. А по правилник комисиите не могат да заседават докато се провежда заседание на парламента, насрочено днес за 14 ч. - за да може преди това бюджетната комисия да изчисти текстовете по бюджета на касата. Преди да започнат с проекта, с който се закрива любимото на бившата власт спецправосъдие Михайлов „свири“ 15-минутна почивка и така малко преди час 13:30 Хамид обяви, че депутатите на ДПС ще трябва да напуснат комисията, защото след малко има заседание на групата на тема бюджета на касата. Напускане обяви и Филип Попов (БСП). И после се започна втори дубъл на разтягането на локуми.

За заседанието вече се бяха строили, освен Иван Гешев, председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. И думата взе Ушев – за да развие тезите си против проекта – същите, които разви и по време на общественото му обсъждане преди дни, отворено и предавано и онлайн. След 5-минутния монолог Атанас Славов го увери, че всичко това е взето предвид и че ще има корекции в закона между двете четения, които ще отразят въпросните препоръки. След което юристът от ДБ предложи да се спестят изказванията, които вече са правени на публичното обсъждане, да не се превръща заседанието в ново такова и поиска проектът за изменения на ЗСВ да бъде подложен директно на гласуване – с оглед и на това, че колеги са заявили, че ще напуснат заседанието по-рано (което, апропо, не направиха).

„Не мога да не дам думата на заинтересованите лица“, оплака се председателят Михайлов.

И Ушев поиска „още нещо да кажа“. И продължи по конспекта, вмъквайки и политическо изказване – че не можело да се твърди, че цялото обшество искало закриването на спецправосъдието, защото ето го тук в залата, обществото било представлявано и от партии, които не желаят това. 

След Ушев, за да повторят едно към едно неговите тези против проекта, думата взеха от ГЕРБ. А времето си напредваше.  

Хамид, който въпреки заседанието на групата си не бе напуснал, също се почувства длъжен да даде своята лепта, обръщайки се към Славов: 

„Уажаеми г-н Славов, вие сте изключителен юрист и много добре познавате правилника на НС, участвал сте в писането му и прекрасно знаете, че процедура за прекратяване на дебат се прави на второ четене. Така че не злоупотребявайте с неща, които прекрасно знаете. Затова най-учтиво ви моля да си оттеглите процедурното предложение (за гласуване, б.а.)“.

Намеси се Михайлов, за да обяви, че имало „цели 5 минути“ до началото на пленарното заседание, затова всички трябвало да се преместят в другата сграда и после да продължат с комисията. И започна „надбягване с времето“. „Извинявайте, но информацията от бюджетна комисия е, че не е готова с доклада си“, взе думата Мая Манолова. „Как няма да започне! Обявено е на сайта на НС пленарното заседание!“, викна пак Александрова. „Г-жо Александрова, никой не ви задържа насила!“, върна й Манолова. „Имаме 3 минути да гласуваме законопроекта!“, настоя Божанков. „Достатъчно членове има тук да гласуваме проекта“, допълни Манолова. „Но как да стане?“, показа объркване председателят на комисията. Божанков приложи нов подход – процедурата по изслушване на гостите целяла да формира убеждение у депутатите в комисията относно закона, каквото убеждение навярно те вече сами имали. Та, ако някой нямал такова, можело да слуша Гешев, Ушев, Магдалинчев, а тези, които имали – трябвало да покажат, че имат такова като гласуват. 

„В момента е 14 ч., а ние заседаваме. Не може!“ - изчака заветният час 14 Михайлов.

„Ама вие от 10 минути обяснявате, че е 14 ч.!“ - ядоса се вече неясни кой в залата, защото всички бяха на крака и викането беше посевместно.

Обаче се чу гласът на Гешев:

„Извинявайте, забранявате на съдебната власт да говори?!“.

„Имаше публично обсъждане...“, отвърна Славов за пореден път.

„Искам да ме чуят българските граждани!“, отвърна „жертвата“ на цензура.

„10 заседания и вие нямате краен акт!“ - възмути се пак Манолова.

„Нашата надежда е да се отложи другото заседание. Не може да обвинявате ИТН при положение, че ние с ДБ най-много сме го обсъждали този проект“ - намеси се и Василев. И в този момент председателят получи информация „свише“, че заседанието на НС не се отлага.

„Значи има такъв народ, но няма такова заседание, така ли“ - бяха финалните думи от тази поредна правна драма – на Димитър Делчев (ИБГНИ).

А към час 14 заседанието на парламента така и не бе започнало и се наложи... комисията да продължи - преместена от Партийния дом в сградата "на опашката на Коня".

*И едно наблюдение - Единомишлениците Иван Гешев и Боян Магдалинчев очевидно бяха "подсилени" със сериозни подкрепления. В залата бяха дошли двама от петимата заместници на главния прокурор - Даниела Машева и Пламена Тодорова, Огнян Дамянов от Прокурорската колегия на ВСС (който избра да пропусне дори гласуването на европейски делегирани прокурори по тази причина). На задния ред зад тях стояха шефката на Специализирания съд Мариета Райкова и на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.