"Това са стари проблеми и не може да се заблуждаваме, че са изчезнали."

Така накратко обоснова новият правосъден министър Янаки Стоилов нуждата от провека - дали е имало извращения в ареста срещу Миню Стайков.

Такива твърдения направи пред т. нар комисия за ревизия на парламента зърнопроизводителят Светослав Илчовски, който описа стройна схема за рекет и рейдърство от ГЕРБ. Що се отнася до Миню Стайков, той прекара близо 2 г . и половина в предварителния арест, а Илчовски твърди, че на рожден ден в Студена Витошко приближени на премиера му показали видео с издевателства над карнобатския алкохолен бос, като казал, че така се случва с непослушните бизнесмени. 

Самият Стайков и адвокатите му вече отрекоха... 

Министерството на правосъдието обаче ще провери твърденията на Илчовски, стана ясно тази сутрин от думите на Янаки Стоилов.

Служебният правосъден министър обаче поиска повече конкретика и заяви, че в такива случаи трябва да се посочват места, имена и кръг лица.

Стоилов отново поиска да бъде направен пълен анализ на работата на спецсъда и прокуратурата и едва тогава да се вземе решение за тяхното бъдеще. В 45-ото НС бе внесен такъв законопроект, който буквално взриви прокуратурата, съдиите от спецсъда, както и мнозинството от силите във ВСС.

Според служебния министър този анализ трябва да обхване целия период - от създаването на спецмагистратурите до днес.

Днес ВСС приема остра декларация срещу идеята за закриване на специнституциите.

"С или без нея този въпрос не може да бъде заобиколен. Но без анализ на свършеното и това какви са проблемите, ще е израз на предубеденост да се излиза с предложения", каза още служебният правосъден министър.

В 45-ия парламент БСП изрази подкрепа за закриването на специализираните съд и прокуратура.

От "Демократична България" внесоха законови промени в тази посока, които социалистите подкрепиха на първо четене в правна комисия.

"Съд, който трябваше да съди властта, се превърна в съд на самата власт. Партньорите на България в ЕС нямат доверие на правосъдната система. Със същите аргументи. Имат очи и уши, виждат какво се случва. Виждат как някои ги карат като мечка, за други са слепи, което всички български граждани виждат".

Това коментира тогава депутатът Крум Зарков.

Стоилов е един от най-видните членове на БСП. Той не е част от екипа на Корнелия Нинова в изпълнителното бюро и от няколко години не е депутат. Стоилов обаче е член на националния съвет, като при този избор получи много голямо доверие от конгреса на партията.