Липса на държавност, противоконституционност, блокиране на Европейската прокуратура и няма кой да пази свидетелите... 

Така главният прокурор Иван Гешев, който за пореден вече път се яви на правна комисия в Народното събрание, описа евентуалните последствия от реализирането на промени в Закона за съдебната власт и в закона за защитените лица.

Те са основно в две насоки - закриване на специализираните прокуратури и съдилища, както и преминаване на Бюрото по защита към Министерството на правосъдието.

Гешев няколко пъти повтори, че прокуратурата "няма проблем" - други щели да "имат проблем", но той бил тук, за да посочи нередностите в закона. Както и че държавното обвинение няма да носи отговорност, "когато се случат тези последствия, а те ще се случат в много кратки срокове".

"Ние ще ги посочим и ще кажем, че някой трябва да носи отговорност, но не ние", обяви той пред репортери.

(Бел. ред. - Стара теза на Гешев, ГЕРБ, ДПС и съответните им медии е, че ако се разформирават структурите на ул. "Черковна", веднага катастрофално пропада борбата с голямата организирана престъпост и корупцията. Неотдавна в отчета си Валентина Маджарова - шеф на Спецпрокуратурата обяви, че през 2020 г. Спецпрокуратурата е наблюдавала забележителните 274 дела за корупционни престъпления по високите етажи. Тя отказа да даде и един конкретен пример.)

Иначе - описвайки евентуалните апокалиптични последици, днес Гешев с насмешка каза - как така тези дела, например едно срещу Димитър Желязков, ще отидат на районните прокуратури, кога ще се специализират тези прокурори и че "всички в малкия град се познават" (всъщност, налице е предложение на министър Янаки Стоилов делата да останат на почти най-високото ниво - в 5-те апелативни прокуратури и там специализирани прокурори ще ги гледат, б.р.).

Гешев каза още пред журналисти, че така законодателят "ще блокира работата на европейските прокурори" (по-предишното мнозинство в НС гласува именно в Спеца да отиват делата на Европейската прокуратура, б.р.).

"Това означава, че в 20 и няколко града ще трябва да се гледат делата на Европейската прокуратура, това означава 10 прокурори да пътуват по тези градове (?!)", описа Гешев.

"Европа може да е всякаква - Европа не сменя курса си на 180 градуса. Европейска реакция ще има", убеден е той.

Освен, че обяви, че част от текстовете са "откровено противоконституционни", той ги определи за "безумие" и допълни че "противоречат на европейските ценности".

И най-важното:

"Не ги интересуват (вносителите на промените, б.р.) човешките съдби на тези хора в тези структури! Това винаги е било така – това не е новина.

Случи ли се това, никой няма да може да бъде мотивиран да се прави опит нещо да се наложи - след европейската реакция", заяви той в смисъл - че е убеден, че подобни структури ще се сформират наново, след въпросната неподлежаща на съмнение реакция.

Гешев коментира и Бюрото по защита - към което големите критики са, че на година всъщност пази по 5-6 свидетели, но реално е охрана на главния прокурор и се използва за "влизане" вместо МВР при важни операции.

Това, което там щяло да се случи е, че "масово ще напуснат хора, или ще бъдат уволнени, или ще си намерят друга работа, може би – за съжаление – не в държавните структури".

Той още веднъж подчерта опасността, че тези подготвени хора ще отидат на работа не в държавни структури.

"Чух, че някакъв зам. министър казал, че не било проблем - че ще обяви конкурс", каза главният прокурор, който традиционно обича да обвинява противниците си в "политическо говорене".

И попита - кой ще пази свидетелите 3 месеца, докато стане конкурсът.

"Смесвате две неща - защита на свидетели и защита на магистрати", нахока той репортерите, кото опитаха да му зададат въпрос за неговата охрана.

"Има готовност десетки хора да напуснат", заплаши Гешев законодателите.

"Това не е реформа – това е едно просто унищожаване на нещо работещо. То за безброен път показва, че интересът е на престъпността и на тези хора, които бяха недосегаеми през годините!" (всъщност реалностите са, че спецсъдът и прокуратура имат внесени, но нито едно завършило с осъдителна присъда дело срещу - примерно Ветко Арабаджиев, Николай Банев, Миню Стайков, Гриша Ганчев - да не говорим за Бобокови, Васил Божков или Цветан Василев, б.р.).

Главният прокурор дори предположи, че Пленумът на ВСС е единственият орган, който има право да закрие тези съдилища, но "не му се влиза в този правен спор" (всъщност принципът е, че Парламентът ги е открил със закон и обратният път е същият, б.р.).

"Освен, че се пише на коляно тоя закон – за часове, целта е ясна: да се закрие един съд и защитата на свидетелите", каза още той по адрес на закона, който, както е известно,  ДБ внесе и опитва да прокара още в предишното Народно събрание - от април.

Той провидя още "смачкване на най-важните дела в държавата - за убийства, изнасилвания" (които изнасилвания изобщо не са подсъдни на Спецпрокуратурата, б.р.) и подем на престъпността, както е била през 1990-те години.