Бурно 20-минутно заседание проведе късно тази вечер и парламентарната Комисия по правни и конституционни въпроси. Заседанието първоначално трябваше да бъде отложено за утре (след като вече веднъж бе отложено от вчера). Депутатите обаче решиха да се възползват от дадената почивка по време на продължаващата актуализация на бюджета на НЗОК и да се съберат, за да гласуват на първо четене закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, които предлагат през промени в Закона за съдебната власт, както и прехвърлянето на Бюрото по защита от главния прокурор към Министерството на правосъдието, предаде Нова тв.

До гласуване обаче така и не се стигна, защото ГЕРБ и ДПС оспориха легитимността на заседанието.

„Наистина ли мислите, че в почивките могат да се насрочват заседания, за да се гледат законопроекти, за които ни трябват няколко часа“, започна първи с критиките депутатът от Движението Хамид Хамид.

В остра реплика към председателя на комисията Андрей Михайлов той заяви:

„Наистина ли се подигравате с правото в България? На предишно заседание имах възможността да ви кажа, че сте абсолютен престъпник и сега го потвърждавате. Моля незабавно да прекратите това заседание и да поканите главния прокурор и министъра на правосъдието, защото и двамата са страни по този доклад и има какво да кажат“.

Същата теза застъпи и Анна Александрова от ГЕРБ-СДС (наследничката на Данаил Кирилов в по-предишния парламент, след като той стана министър, б.р.):

„Това заседание е нелегитимно, не е нито мястото, нито времето да го проведем. Вие го свикахте, както се вика Спешна помощ – за 5 минути. Не е редно да гледаме толкова важни законопроекти за 15 минути“, посочи тя.

От "Демократична България" пък поискаха заседанието да продължи, тъй като работна група е прецизирала промените, подлагайки на обсъждане всички текстове и съобразявайки се с всички постъпили становища. Последва цяла каскада от реплики и дуплики, както и повишаване на напрежението, на което край сложи председателката на парламента Ива Митева от „Има такъв народ“:

„Да се върнем в пленарната зала“, призова тя.

И настоя заседанието на правната комисия да бъде пренасочено за утре сутрин, за да бъдат поканени всички гости.

„Диалогът излезе извън всякакви норми на конструктивност. Имаше обиди, а самият аз бях наречен престъпник. За да бъде наречен някой така, той трябва да бъде осъден с влязла в сила присъда, очевидно не съм такъв и не приемем такъв тип обиди“, заяви на свой ред председателят Андрей Михайлов който прекъсна заседанието.

Веднага след казаното от него Хамид Хамид обясни, че в думата „престъпник“ влагал единствено политически смисъл.

Както е известно главният прокурор Иван Гешев и прокуратурата са яростни противници на закриването на спецструктурите, както, разбира се, и на изваждането на Бюрото по защита от опеката на главния прокурор.