Бюрото по защита, чиято основна функция би трябвало да е да осигурява закрила на свидетели по наказателни процеси, наричано вече "паравоенно" и "парадържавно" образувание и "преторианска гвардия" на главния прокурор, да бъде отнето от неговата опека и да премине към министъра на правосъдието.

Такова изменение в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство са внесли от парламентарната група на "Изправи се БГ. Ние идваме" (ИНИ), начело с адвокат Николай Хаджигенов. 

Става въпрос за същото онова звено, което виждаме при "щурмовете" на държавното обвинение, в т.ч. в президентската институция от миналото лято. Тогава се отприщи вълната от антиправителствени протести, с които се искаше и оставката на Иван Гешев. Самият Гешев си поиска само Бюрото да го охранява, нямал доверие на НСО (а законът за НСО бе променен, за да позволи това - б.р.)

В мотивите си към новия законопроект вносителите посочават, че прехвърлянето на Бюрото към главния прокурор е довело до промяна на основната му дейност и то вече изпълнява фунции по защита "единствено на главния прокурор, изчерпвайки дейността си единствено с неговата охрана".

"Понастоящем бюджетът на бюрото в почти равен на този на НСО?" - слагат въпросителна вносителите.

Посочва се още, че по отношение на звеното има "еднолично ръководство", като се припомня и че правомощията му бяха разширени с "включването на властнически правомощия, излизащи далеч отвъд тези по обезпечаване на безопасността на лица, застрашени във връзка с провеждане на наказателно производство, противоречащи на разделението на властите и има противоконституционен характер" (бяха му дадени и полицейски функции, б.р.).

"В момента Бюрото за защита е загубило първоначалното си предназначение и представлява силова единица, подчинена изцяло на главния прокурор и под контрола само на него", подчертават вносителите и допълват - във функционален, финансов и кадрови план. 

Бюрото за защита има и правомощие "да довежда принудително лица до орган на съдебната власт, когато това е разпоредено от главния прокурор". Така се създва паралелна структура на службите и МВР и на Министерство на правосъдието, която принадлежи изцяло към орган на съдебната власт - заявяват още Хаджигенов и компания.

В резюме се посочва, че е нарушен принципът за разделение на властите - защото полицейските правомощия на бюрото не подлежат на парламентарен контрол заради "принципала" - обвинител номер едно, както и че това мнение се подкрепя и от Висшия адвокатски съвет. Наличието на такъв орган противоречи и на текстовете от Конституцията, с които е определена структурата на прокуратурата, се допълва в мотивите. 

Според вносителите с преминаването на бюрото под контрола на правосъдния министър ще се спестят и "огромни средства" за личната охрана на главния прокурор.