Съмнително отсъствие с привкус на предумишлен бойкот от страна на депутатите на ГЕРБ и ДПС провали заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, на което трябваше да се разгледа и евентуално приеме на първо четене измененията в Закона за съдебната власт, с които се закрива специализираното правосъдие.

Отсъстваха и част от народните представители от БСП. Но пък присъстваше... главният прокурор Иван Гешев, чиито ходения в Народното събрание зачестиха напоследък. 

Проектът за изменения в ЗСВ, предложени от Христо Иванов и група депутати от "Демократична България", се счита за един от знаковите за работата на това Народно събрание, заедно с актуализацията на бюджета и измененията в законите за НСО и този за защитата на лица, застрашени при наказателни производства (за Бюрото за защита към обвинител номер едно).

Днес президентът Румен Радев обяви, че дава време на парламента да приеме тези законодателни инициативи, като обаче депутатите трябва да се организират в спешен порядък за това.

И така, днес за да заяви гледната точка на прокуратурата по въпросните изменения в комисия дойде лично Гешев. Но заради липсващите депутати от ГЕРБ, ДПС и левицата, председателят на комисията Андрей Михайлов обяви, че няма кворум и няма друг избор освен да прекрати опита за провеждане на заседание.

Атанас Славов от ДБ обаче обяви, че имало членове на комисията, заявили пред него, че ще се включат в заседанието малко по-късно и предложи то да бъде отложено с час. Или да се проведе извънредно заседание другата седмица.

Радостин Василев ("Има такъв народ") обаче отбеляза, че според правилника заседанието няма как да бъде отложено, след като не е било открито и председателката на парламента Ива Митева, също член на комисията, го подкрепи. 

Така Михайлов бе принуден да разпусне комисията.

"То се вижда кои ги няма", подметна депутат.

"Така е като дублират комисии. Всеки е зает някъде. Аз например съм на комисия по култура", заяви Хамид Хамид от ДПС в отговор на въпрос на Клуб Z.

И по телефона изрази учудване, че заседанието на правната комисия се е провалило.

Бившата шефка на същата комисия в мандата на ГЕРБ - Анна Александрова, не отговори на обаждането ни.

От БСП пък отсъстваше Крум Зарков заради медийно участие, като той е един от предварително заявилите закъснението си и в момента, в който се свързахме с него по телефона, вече влизаше в сградата за заседанието. Явор Божанков пък отсъства през целия пленарен ден. Пристъствал е само Тодор Байчев, отсътвал е е Филип Попов - засега неясно защо. На парктика един депутат от БСП би спасил кворума. 

Любопитното е, че идването на Иван Гешев в комисията бе изненада за членовете й. И за присъстващите медии. Иначе мнението на прокуратурата за измененията в ЗСВ е ясно - тя е против, като през седмицата излезе с нарочна декларация.

Остава обаче обоснованото предположение за координирани действия - за да не мине изобщо този проект - на фона на очакването, че президентът ще разпусне 46-ото Народно събрание до 14 септември.

Неясно остана и защо председателят на комисията не насрочи извънредно заседание. Но все пак членовете на комисията са се разбрали да гледат пак закона (или поне да опитат) следващата сряда на редовно заседание. Става въпрос обаче за първо четене - и засега не може да се предвиди ще стигне ли времето (и кворумът) и за второ.