"Бих искал да съм индивидуалният мажоритарен кандидат на хората."

Така определи как се вижда в близко бъдеще депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия на НС Любомир Каримански. 

Той отрече да е човекът, на когото, по обвиненията на Тошко Йорданов, Татяна Дончева е предлагала подкуп.

"Не съм в политическото ръководство на партията, моят акцент е експертизата, която имам", каза Каримански в "Неделя 150" на БНР. 

Той не коментира слуховете, които го спрягаха за кандидата на ИТН за шеф на БНБ.

"Ако намерите на улицата някоя градска легенда, спрете я и я попитайте откъде го знае това нещо. Първото нещо е да се приеме процедурата. Тя беше отхвърлена....", каза той.

Опитът на ИТН да се придвижи спешен избор на управител на Централната банка срещна отпор от останалите парламентарни групи.

"Не е ясно това нещо, но възможността е минимална", каза Каримански на питане дали той ще е предложението за БНБ на "Има такъв народ".

"Не се виждам и като министър, не знаем какъв ще е резултатът от изборите, а като депутат - ако ме искат, искам да съм обединяваща фигура, в която хората разпознават своя депутат", разясни той бъдещите си планове.

Според председателя на бюджетната комисия на НС актуализацията на бюджета може да бъде приета до 14 септември.

"Начинът на актуализация на пенсиите стъпва на действителния осигурителен доход, докато начинът, предложен от служебното правителство, не стъпваше върху действителния осигурителен доход", каза той.

По думите на Каримански е важно да се подчертае, че средствата са осигурени до края на годината, а за следващата могат да се осигурят от източници в публичния сектор, където могат да бъдат оптимизирани разходите и да се покаже по-висока приходна част.

Каримански се обяви "за" преразглеждане на концесионните договори. Темата беше повдигната през седмицата от финансовия министър Асен Василев по отношение на концесиите за природните богатства.

"Концесиите в България са силно подценени като такси, които събира държавата. Фирмата "Дънди прешъс метълс" е добила и изнесла суровина в размер на 12 200 кг злато за повече от 1,2 млрд. лева. Концесионната такса на тази компания е 1%. ... Защо главна прокуратура не обърна внимание поне на един от докладите на Сметната палата? Ето една възможност за оптимизиране на разходите в публичния сектор, така че да може приходната част да я има...", коментира депутатът от ИТН.

"Ние защитаваме интереса на държавата от гледна точка на експлоатиране на природните богатства на страната. Ние трябва да се съобразяваме и с политиката на ЕК за това как и по какъв начин експлоатираме природните си богатства. ... Нима сме направили всичко възможно да оптимизираме икономиката на страната", добави.

Според Каримански най-добре е изборите да са 2 в 1, "гледайки от страна на финансите това е по-разумният вариант", подчерта председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси.