След като "Има такъв народ", ДПС и част от "Изправи се БГ! Ние идваме!" изненадващо спешиха процедурата по смяна на управителя на БНБ, днес парламентът отказа да я продължи. Депутатите не приеха да се гледа точката в дневния ред, с която трябваше да се одобрят правилата за избор на нов гуверньор. Това стана след предложение на левицата и на "Демократична България". А мотивът - не може това Народно събрание, неспособно да излъчи правителство, да кадрува в такива важни органи като БНБ.

Както Клуб Z писа, миналата седмица на едва второто заседание на новосформираната бюджетна комисия (като се има предвид, че първите заседания са формални - приемат се процедурни правила и пр.) председателят й Любомир Каримански ("Има такъв народ") внесе предложение за приемане на правила за смяна на управителя на БНБ. Мандатът на Димитър Радев изтече на 15 юли, като законът позволява той да продължава да изпълнява функциите си до избора на нов титуляр. Тоест, нищо не налагаше такава спешност. Още повече на фона на настойчивите призиви на служебното правителство за актуализация на бюджета, водеща за която е комисията на депутата на Слави Трифонов.

Самият Каримански е спряган за кандидат за гуверньор на БНБ и бързането със смяната на Димитър Радев веднага предизвика реакции - че то е уредено в полза на Каримански.

И така - на въпросното заседание бе взето още едно решение - парламентарните групи да имат само три дни срок да предложат номинации.

Предложението на Каримански мина с гласовете на ДПС и на Мария Капон (ИБГНИ) и така се озова в дневния ред на народните представители за тазседмичната им програма.

В началото на заседанието обаче Румен Гечев (БСП) направи предложение точката да отпадне.

Мотивите му бяха, че за смяна и избор на ръководството на БНБ трябва да има управляващо мнозинство и стабилно управление, а ръководството на банката може да изпълнява функциите си и при изтекъл мандат. Гечев припомни, че има и други регулаторни органи, чиито ръководства трябва да бъдат сменени.

Същия мотив изтъкна и Атанас Атанасов ("Демократична България"). Който бе кратък, но ясен:

"Ние не можем тук да се разберем да изберем правителство, а започнахме да кадруваме в държавните органи. Като направим правителство - тогава".

В крайна сметка против бяха само от ИТН, а ДПС се въздържа. Останалите групи бяха "за" отпадане на точката. Така смяната на управителя на БНБ засега се отлага.