Президентът Румен Радев не обяви днес кога ще разпусне Народното събрание и на коя дата ще насрочи изборите за ново такова, но пък стана ясно - ще даде време на депутатите не само да актуализират бюджета, но и да приемат считаните за три знакови законови изменения, свързани със съдебната система, НСО и Бюрото за защита.

Това се разбра от думите на държавния глава на брифинг пред журналисти.

Все пак Радев на няколко пъти посочи, че зависи от народните представители как ще организират работата си, така че максимално бързо да бъдат приети тези базисни закона.

"Неуспехът на нашите народни представители да излъчат за пореден път правителство не изчерпва тяхната отговорност към гражданите. На дневен ред не е датата, а дали ще свършат поне част от работата. На плещите им лежи да довършат поне актуализацията на бюджета. Очакваме да организират максимално добре работата си", заяви Радев.

Президентът отново посочи, че личното му желание е за избори за президент и парламент да са на различни дати, но даде да се разбере, че ще търси "баланс" - щял да отчете факта, че във време на криза не е много редно да се ходи на избори три седмици подред, както и че два отделни вота ще оскъпят гласуването.

Тоест - вероятно Радев ще склони за избори 2 в 1 на 14 ноември. За целта обаче депутатите имат малко повече от седмица да приемат въпросните закони - заради двумесечния срок по конституция и според Изборния кодекс - време за организиране на изборите.

Президентът отказа да коментира служебното правителство, както и евентуалната реализация на политически проект на двама от министрите му (Кирил Петков и Асен Василев). "Всеки който търси политическо решение за проблемите ,трябва да търси подкрепа сред гражданите", бе лаконичен той.