Дълго чаканата актуализация на бюджета бе приета преди малко от парламента на първо четене. Така първият кръг от процедурата е напълно завършен, след като вчера депутатите одобриха и ревизията на бюджетите на Националната здравно-осигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване. 

Както Клуб Z вече писа - вчера времето на депутатите не стигна и дебатите приключиха в 18 ч. Преди това по републиканския бюджет се изказаха финансовите остриета на всички партии, докато днес се обсъждаха по-скоро политическите последствия от актуализацията. 

Накратко - ГЕРБ, напълно очаквано, гласува против бюджета, от ДПС - "въздържали се". Всички други групи подкрепиха принципно идеите, предложени от Министерството на финансите, като обаче всички обещаха да направят своите предложения между двете четения. Срокът за входиране на текстовете бе удължен с четири дни до 7 септември. Това означава, че окончателното приемане на актуалиацията ще влезе в сила най-рано след две седмици. 

Какво предлага МФ? 

Внесеният от финансовия министър Асен Василев проект предвижда следните промени на действащия в момента закон:

  •  575 млн. лв. допълнително за социални разходи. От тях 353 млн. лв. за преизчисляване на пенсиите; 86 млн. лв. за помощ за отопление; 72 млн. лв. за надбавка за програмата за лична помощ; 35 млн. лв. за надбавка за пенсионерите до линията на бедност; 30 млн. лв. за родители на деца до 14-годишна възраст.
  •  430 млн. лв. за бизнеса. От тях 30 млн. лв. подкрепа за авиопревозвачите и 400 млн. лв. за подкрепа на работодатели и служители. В най-голямата си част парите ще отидат за продължаване на мярката 60/40. 
  •  335 млн. лв. за здравеопазване. От тях 125 млн. лв. за здравноосигурителни плащания; 81 млн. лв. за медиците на първа линия; 47 млн. лв. за нови ваксини по договора с ЕК; 35 млн. лв. за лекарства за COVID; 33 млн. лв. за възнграждения на персонал; 19 млн. лв. за поставяне на ваксини.
  • 133 млн. лв. за нови избори - разчетите са направени за вот 2 в 1, президентски и парламентарни. Ако изборите се направят отделно, то ще бъдат необходими още 50 млн. лв.
  • 103 млн. лв. - увеличение на вноската в бюджета на ЕС, наложени заради Брекзит
  • 100 млн. лв. допълнително за МРРБ, защото пари в АПИ за зимна поддръжка на пътищата няма. 
  • 90 млн. лв. за възстановяване на резерва на МВР и на Министерството на правосъдието. 
  • 16 млн. лв. за изплащане на суми по загубени дела от Комисията за енергийно и водно регулиране. 

МФ твърди, че е успяла да събере близо 2 млрд. лв. повече приходи, а общите допълнителни разходи са в размер на 1,8 млрд. лв. Така сметката показва, че въпреки че страната ще даде повече пари от предвиденото - дефицитът ще намалее, макар и с малко. 

Проблемите и обвиненията

Най-активни в оспорването на идеите на правителството бяха от ГЕРБ. Причината - партията смята, че идеите на Василев залагат скрит дефицит и че тези числа ще се отразят не само на тазгодишния бюджет, но и на тези за следващите години:

"Няма сигурност, че до края на годината ще постъпят средства в размер на 424 млн. лева, представляващи 3% от авансовото финансиране по линията от плана на ЕС за възстановяване и устойчивост", категоричен бе Ананиев. 

И поиска повече данни за движението по консолидираната фискална програма и за движението на БВП. 

Днес пък Тома Биков попита кой ще носи отговорност след 2 седмици: 

"Кой ще носи отговорност за това, което ще се случи между първо и второ четене в момент на предизборна кампания, нека си го кажем честно. Между първо и второ четене още отсега има заявки, че ще завалят серия от предложения, които рискуват да направят първата стъпка към финансовата криза".

ИТН пък обясни, че ще подкрепи философията на бюджета на първо четене, но парламентарната група ще настоява предложените от нея промени да бъдат взети под внимание. Според Пламен Данаилов част от предложенията ще са свързани с осигуряване на повече пари за ваучери за храна, допълнителна помощ за военноинвалидите и други.

"По отношение на средствата за подпомагане на бизнеса, считаме, че те следва да бъдат разпределени както за продължаване на съществуващи мерки, така и за подкрепа на нови, по-ефективни целенасочено мерки към пряко засегнатите от COVID вълната бизнеси", заяви Пламен Данаилов още вчера. 

БСП, в лицето на Румен Гечев, както се очаква, предложи по-голям дефицит, повече разходи и повече пари за подкрепа на бизнес и физически лица. Според Гечев фискалната стабилност е нищо, ако хората бъркат "в кофите за боклук". 

Като "рискова" определи актуализацията Петър Чобанов от ДПС. По думите му промените в основните финансови закони идва в предизборна ситуация:

"Актуализацията отваря кутията на Пандора (б.р. - същата реплика използваха и от ГЕРБ неколкократно) и между двете четения ще се получат множество предложения, които трудно ще бъдат отхвърлени.

Подобни предложения с дългосрочен характер има и в сегашната актуализация, но към тях се добавят и още, които могат да застрашат дългосрочната фискална стабилност."

Атаката на ДПС обаче продължи и днес с другото финансово лице на партията - Йордан Цонев. Той се усъмни в сметките за приходите от акцизи, предполагайки, че те ще бъдат повече, тоест - между двете четения те ще предложат ревизия на тези числа. 

Големият проблем за Цонев обаче е решението на правителството да заложи огромните 1,2 мрлд. лв. в резерва за непредвидени разходи.

"Под модела "джипката" ние визираме това, че много години бюджети бяха изготвени с оставяне на резерви. Този резерв се харчи с постановление на МС. Сега разбрахте ли защо този бюджет е същият като предните. Спестените акцизи на някои стопански субекти обикновено отиват в предизборната кампания и си заслужава човек да го скъса и да го върне на министъра, не за друго, не защото не е правено, а защото има заявка за нов морал. Ако обичате, да не повтаряме модели, за които се кълнем от сутрин до вечер, че ще изчегъртаме. Така, че ние ще предложим увеличение на приходите от акцизи и, респективно, увеличение на разходите за хората и за бизнеса".

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че приходите от акцизи са добри, а създаденият буфер може да се контролира:

"Приходите от акцизи, месец върху месец, скочиха с повече от 20% , а вие знаете, че това няма как да се дължи на инфлацията, тъй като това са приходи на база обем. Що се отнася защо разходите са сложени в резерва, те са сложени в резерва, но са сложени на отделни пера, което означава, че МС, колкото и да иска, реално трябва да ги похарчи за целите, за които тези разходи са заложени".

Закачката между двамата продължи с откровено подигравателната реплика от страна на Цонев към Василев: 

"Честно съветвам ви да не правите партия! Закачка, ние не се притесняваме, че още някой ще дойде на политически терен. Христо се притеснява там само."

Репликата му очевидно визираше слуховете, че е възможно Асен Василев и Кирил Петков да опитат да направят собствена партия. Христо очевидно пък е Христо Иванов - съпредседател на ДБ. 

На подмятането на Цонев, Василев отговори просто - "Шегите и закачките - извън парламента".

Иначе - ДБ и ИБГНИ подкрепиха актуализацията, но и те ще направят свои предложения. Мария Капон например иска повече пари за култура и намаляване на ДДС-то за книги. 

ДБ пък ще настоява за по-голяма прозрачност при разходването на средства, коментира Георги Ганев.

Едно е сигурно - ще бъдат осигурени повече пари за бизнес, здраве и социални разходи. 

Важната новина - ако другата седмица не бъде съставено редовно правителство, сегашното служебно ще внесе Плана за възстановяване в ЕК.